- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
naati
csendes tag
válasz Savage5 #5199 üzenetére
Köszi a választ!
Hát már vagy két-három napot eltöltöttem a számítógép szét-összeszerelésével, a fórumok olvasgatásával, és a használt procik kínálatának böngészésével, valamint az alaplapom leírásának tanulmányozásával, de semmi kézzelfogható eredmény, úgyhogy valószínűleg követni fogom a tanácsodat és veszek egy új konfigurációt, ezt pedig megkapják a gyerekek.
Igen, semmilyen állítást a frekin vagy a szorzón nem tolerál az alaplap, az általad említett 10X133-nál is kikapcsol, csak azon az órajelen hajlandó elindulni, amit már említettem (1100, 11X100, ill. 1463, 11x133. Az állító kapcsolók "off" helyzetben vannak, és jumper free üzemmódban. Megpróbálkoztam ma a jumpereléssel és a kapcsolgatással is 133/166 állásban, de ott meg ugye nem lehet állítani semmit sem a szorzókon.
Mindenestre nem sajnálom a ráfordított időt, mert ugye így tanul az ember. Be kell azonban látnom, hogy az alaplap megválasztása nagyon fontos, mert ez egy nagyon stabil, jól működő ASUS lap, de hát vannak korlátai.
Még egy utolsó kérdés: Egy 133-on futó 266-os FSB-s procinak mennyi a max. órajele, mert ha jól olvastam a leírásban akkor 14-es szorzó a maximum, ami ugye 14x133=1862.
Jól számoltam, ennyit lehet kihozni ebből az alaplapból? -
Savage5
senior tag
Namost ha beleraktad a lehető legfrissebb BIOS-t, ami az 1006-os, akkor szerintem nem lesz gond, kezeli attól kezdve az összes Palominot, az összes TBred-A-t és majdnem az összes TBred-B-t 266 Mhz FSB-ig bezárólag. Sőt, még a Thortonokat is támogatja, ha eleve olyan a lapod. Itt van róla hivatalos infó az összes támogatott processzorról. Az a PCB oszlop, amit látsz, az a nyomtatott áramköri lap, és a Thortonoknál látsz egy számot. Ha az a szám rajta van a te lapod egyik sarkában is (mint pl. ezen a képen is), akkor belemegy a support szerint akár 2400+-os Thorton is. És ha a hivatalos oldalon ilyet írnak, akkor bizony annak hihetsz. Tehát ha tudsz szerezni egy 133x16-os, AXDA2600DKV3C sorszámú 2600+-os TBred-B-t viszonylag olcsón (3-4, max. 5k), akkor talán azt még érdemes beletenni, de mint mondtam, nem éri meg sokat erre a gépre költeni, mert sajnos vannak ennek a K7-esnek olyan korlátai, amik nem a processzoron fognak múlni.
...
-
Savage5
senior tag
Akkor annak ott a vége kb., nem érdemes tovább erőltetni. Nyáron mit fogsz csinálni, akkor is tudja a hűtési rendszer tartani a 16 fokot? Mert ha bejön egy 50 fokos meleg megint, akkor nehéz lesz...
ádyz: a félvezetőkről általánosan elmondható, hogy "minél hidegebb, annál jobb", mert a hőmérséklet csökkentésével az ellenállásuk is csökken. Ha pl. -10 °C-ra tud valaki vinni egy alapfeszültséggel 2300-2400 Mhz-et futó Bartont, akkor szerintem feszültségemeléssel és a hő tartásával el lehet érni 3 Ghz-et, vagy még többet is. De ugye a szárazjég folyamatos adagolása időigényes és drága.
...
-
Gdmx
tag
Ooops! Megnéztem, ez asszem 166 MHz-es.... sajna Naatinak ez nem jó. Ugye?
-
Savage5
senior tag
-
ormembar
csendes tag
hali!
remélem, jó helyre írok....
pár hete vettem a régebbi gépembe a duron helyett egy athlon 2000+ procit. a srác gépében még működött, azonban postázás után az enyémben már meg sem akar nyikkanni. ezt szó szerint értsétek, vagyis gép elindul, csipogás semmi és ennél többre nem is jutottam a proci lélktanának megismerésében.
abit kx7-333-as alaplap amúgy, legutóbbi bios-ra frissítve. a procin pedig nincsennek sérülésnyomok.
próbáltam mindent lehúzni róla, 1 memória és vga maradt, volt bios reset, memória pakolgatás ide-oda... aztán próbáltam olyat is, hogy duron vissza, értékek előre beállítva az athlon számára (fsb, feszültség, szorzó), majd gép kikapcs és athlon be. de úgy sem változott semmi.
közben kipróbáltam a procit egy kt266-os lapban is, ott is a csendes hallgatás mellett döntött.
-
ormembar
csendes tag
válasz (Bundás) #5214 üzenetére
megbízhatónak tűnik, legalábbis amennyire jó emberismerő vagyok
egy venti dobozában volt, a venti társaságában. kb 2 papírzsepibe becsomagolva külön a proci. meg ki volt tömködve a doboz papírral. sérülés nincs a procin. se égésnyom, se hasonló.
AXDA2000DKV3C amúgy az athlon beceneve, vagyis Thoroughbred (Model 8)-as, ha jól néztem.
-
Savage5
senior tag
válasz ormembar #5213 üzenetére
"...a srác gépében még működött..."
Ezt láttad is élőben, vagy küldött róla képeket, miközben ment a processzor? Mert ha csak úgy mondta a levegőbe, akkor erre keresztet vethetsz, ha 2 lapban sem működik. Esetleg még csinálhatod azt, hogy isopropyl alkohollal átpucolod mégegyszer a tetejét, esetleg a lábait, ha valahol látsz trutyit (főleg, ha ezüsttel volt bekenve) rajta.
...
-
joi29
őstag
Hali.
-A 2800+-os Sempron-omnak mennyi + elekrtomosságot adhatok,
anélkül hogy beutalnám a nagy "valvalába"?
-A cél persze a minnél nagyobb fsb lenne,amivel még stabilan "füst jelek"
nélkül is tudna komunikálni a chip-szettel.
-Az alap 1.58v = 166mhz.röl sikerült 1.75v = 195mhz-ig jutnom.
-Tehát az a kérdésem a nagyérdeműhöz,hogy mennyi a max v. amit még kibirna
a központi profeszorom .[ Szerkesztve ]
-
Savage5
senior tag
-
zorroka
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi rendszert szeretném optimálisan beállítani. Konkrétan jelenleg az FSB=166 MHz, nem lenne jobb 200-ra tenni? A proci számláján 333MHz FSB van, ezért nem tudom elbírja-e az FSB=200 BIOS beállítást? Nem mertem még átállítani 200-ra, van valami kockázata? Az alaplap és a RAM 400-at tud.
Az alaplapon lehet állítani az órajelet. Auto-n van, ami a kézikönyv szerint támogatja a 400/333/266 MHz CPU-t, de lehet manuálisan is állítani 5-18 érték között 0,5-ös lépésekben. Ezt hova érdemes állítani? Mennyit lehet húzni rajta, amit még elbír?
Más: Hogyan lehet megoldani, hogy a CPU ventillátor nem menjen állandóan, csak, ha ha szükséges? Jelenleg be van dugva a CPU Fan Connector-ba egy 3 pines csatlakozó, a BIOS-ban engedélyezve van a CPU Smart Fan Control, de mégis egyfolytában megy a venti.
Alaplap: Gigabyte 7N400ProII - nVidia nForce2 - SocketA Atx M/B, FSB 400
Proci: AMD Athlon 2600+ 333MHz FSB
Videokartya: ATI Radeon 9250 (128MB)
2x512 MB + 2x 256 MB DIMM, DDR 400MHz PC3200 single sided (SS)Köszi a segítséget!
-
(Bundás)
addikt
válasz zorroka #5221 üzenetére
A rendszered jelenleg optimálisan van beállítva.
Ha tuningolni szeretnéd az más, bár kérdés minek? A videókártyád is is ki van hajtva, maximum ha filmet, fájlokat tömörítesz, egyéb processzort igénylő feladatokat mívelsz jelenthet némi javulást a tuning.
Ha 200-ra rakod az FSB-t nem lesz baja a gépnek, maximum nem indul vagy fagy. Előző esetben BIOS reset a teendő, utóbbi esetben vagy több feszültség kell a processzornak (hűtőtől is függ mennyit adhatsz neki, átlagban normális léghűtéssel 1.75 Volt az "ajánlott" maximum), vagy a többféle memória miatt is történhet az instabilitás.
A CPU ventilátor nem áll le még az újabb rendszerekben sem, mivel a processzor folyamatosan melegszik, ezért a bordát hűteni kell. "Modernebb" platformokban már van szabályzás arra, hogyha nem dolgozik a processzor, akkor visszaveszi a teljesítményét, ezzel párhuzamosan a ventilátor fordulatszámát is, pl. a hőmérséklet függvényében.
Ilyen lehetőség a 462-es rendszerben nincs, ha túl hangosnak találod a CPU ventilátorát potméterrel leszabályozhatod. Azonban vigyázni kell mennyivel csökkented, egyátalán milyen "erős" a "hűtő", nehogy aztán megsüljön nyáron a processzor. Ilyesféle hűtés csökkentés mellett tuning nem ajánlott. -
looser
addikt
Hello, hello,
a segítségeteket szeretném kérni. Egy ismerősöm upgradelt (kénytelen volt, elszállt a gépe), s nekem ajándékozta a régi prociját, vga-t, hűtőt, s erre alapozva kezdtem 'építeni' a gépet. Meglett a ház a táppal, memória (2x256 DDR400), HDD. Az alaplap egy Asus A7V600-X mobo lett. Elsőnek ugyanez a deszka volt csak -X nélkül. Abban nem indult el a szett, s a srác is úgy adta nekem, hogy visszavihetem, ha nem jó. Így lett. Most szintén nem indul... Nem adom fel, a mobo biztosan jó, csak egy procit kell hozzá venni (alakul ), s máris teljes a boldogság.
Ami viszont zavarba hozott, egyáltalán nem ismerem az AMD rendszereket, 386 SX/20 óta csak Intel dolgozott a kezem alatt, s azt a procicsaládot követtem figyelemmel. Most tehát szükségem van egy processzorra, de ezer megjelöléssel találkoztam, amit nem tudok, hogy mit jelent. Azt tudom, hogy az Athlon XP maga a család megjelölése, amit ez a 462-es lap támogat és ekvivalens a P4 szériával, míg a Duron az AMD Celerona. Melyik a jó választás a processzorokból, ha 5000 Ft-nál húztam meg a felső határt? Játék nem lesz
A halott egyébként egy nForce2 lapban üzemelt, s AXDA2200DUT3C a tipusa.Köszi,
GáborMindent tudok a rákászszakmáról...
-
MZsoltee
veterán
itt bézelődj a 2200/2400+ elfogadható de kcisit drágábbért kaphatsz barton-t is (2500+).
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
looser
addikt
Köszönöm a segítséget. Amivel bajban voltam, hogy van az Athlon, Sempron, Thoroughbred, melyik mit tud, s mikori kiadás, az AMD honlapját átnéztem, de azért biztosabban állnék a lábamon, ha valaki magyarul is leírja. Melyik a régebbi, melyik mennyi cache-t tartalmaz, s melyik jó egy 462-es lapba, s nem is fűt nagyon...
Ez megéri szerintetek?
http://prohardver.hu/apro/elado_par_db_2400_socket_a-s_sempron_processor_csak_5000ft/hsz_1-50.html
Hahó
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
MZsoltee
veterán
-
Savage5
senior tag
Röviden, sorrendben: Palomino > Thoroughbred A > Thoroughbred B > Thorton > Barton. A Sempron egy más tészta, az egy ráncfelvarrott TBred magos megoldás 166 Mhz-es FSB-vel, egyetlen egy Barton magos került ki belőle, az pedig a 3000+.
Még nézelődj a piacon, hátha találsz Bartont...
...
-
looser
addikt
Hú, jó sok infó összegyűlt mostanra Azt hiszem, várok egy Thorton vagy Barton modellre, elfogadható áron. Köszi mindent!
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
zorroka
csendes tag
válasz (Bundás) #5222 üzenetére
Hello!
Köszi a választ.
Felnyomtam 200-ra az FSB-t, BIOS még ment simán, majd miután XP ráhúztam lefagyott. A rendszertulajdonságoknál az XP fel sem tüntette a processzort, a BIOS 50 C fokot mutatott.
Majd visszaállítottam az FSB-t 166-ra, az XP-t újrahúztam, de miután felraktam az ATI drivereket, totál gagyi felbontást és színeket hozott be. Azt hittem elfüstölt a video kártyám, de az X-edik driver felrakás után most már megy.A BIOS-ban ezeket lehet állítani (amúgy minden normal, defaulton van most).
System Performance: normal (def), turbo (overclocked settings), manual
FSB: 166 vagy 200-ra tudom emelni, nem lehet közte finoman emelni.
Memory frequency: by SPD (def), 50-200%, Auto
AGP Frequency: Normal(def), 50-100 MHz
Vcore overvoltage control: normal (def), +5%, +7,5%, +10%
DIMM overvoltage control: Normal (def), +0,1V, +0,2V
AGP overvoltage control: normal (def), +0,1V, +0,2V, +0,3VMit hova állítsak, hogy 200-as FSB-n ne fagyjon le?
CPU-Z ezt mutatja:
AMD Athlon XP 2600+
Barton
Socket A (462)
0,13 um
1,712-1,728V
1913 MHz core speed
11,5x szorzó
166,4 rated FSB
DRAM freq 133 MHz (na ennek 200-nak kellene lenni, nem?)
FSBRAM 5:4
CL-tRCD-tRP-tRAS 2,5-3-3-6
SPD freq 200 MHz
CAS# latency-RAS# to CAS#-RAS# Precharge-tRAS 2,5-4-4-8
Voltage 2,5V -
(Bundás)
addikt
válasz zorroka #5233 üzenetére
Nos, előszőr is tisztázzuk milyen hűtőd van. Típusád tudod-e? Ha nem fotó, szine, mérete, borda, stb.
Még 2600+-on le kéne terhelni, mondjuk Prime95-el, Torture Test -> Large FFT's, hagyod 15 percig izzasztani a processzort és figyeld meg közbe a hőmérsékletét valamilyen programmal. Vajon mennyi az alap terheletlen, majd mennyire szökik fel 15 perc alatt.Ezek után beszélhetünk tuningról...
-
opstefan
tag
Üdv mindenkinek!
A kérdésem a következő:
Mit lehetne kihozni egy 3000-es Athlonom egy ASRock ALiveNF4G-DVI alplappal? -
(Bundás)
addikt
-
--=Zolee=--
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom jó topicban járok-e...
Mekkora táp kell egy 3200+ Barton procinak?Ezeket kell megyhajtania:
NF7 alaplap, 3200+ Barton, 2x 40GB vinyó, 2x DVD, videó+hagnkártya.Elmenteménavásárba ;)
-
törölt tag
válasz --=Zolee=-- #5240 üzenetére
hat ez leginkabb a videokartyan mulik manapsag. anelkul szinte barmekkora tap eleg (egy jo minosegu 300W-os is), de ha brutalis videokartyad van, akkor kellhet jobb. ha ~9700pro, akkor akar maradhat is a 300W minosegi (v 400W egyszerubb). gondolom agp-s es akkor nem gaz. ha a mostani cuccodhoz lesz, a 300-as codegen-t azert lecserelnem. barmire
mod: a tapos topikban egeszen pontosan tudnak javasolni tapegyseget.
[ Szerkesztve ]
-
--=Zolee=--
csendes tag
válasz #25954560 #5241 üzenetére
ATI Radeon 9600XT kari van benne és egy Codegen 400W tápot újítottam be, de nem emgy vele a gép a 3200+ Bartonnal.
Mi lehet akkor a baja?A jelenség:
Beraktam az új procit (1800+ volt eddig) és bekapcsoltam. Felpörgött és kb 5 másodperc után leállt. Próbáltam mégegyszer, de másodjára már egyből leállt.
[ Szerkesztve ]
Elmenteménavásárba ;)
-
ádyz
addikt
válasz --=Zolee=-- #5242 üzenetére
Fsp 350-es táp kellene, nem az Kodegány. Biost ugye frissítettél?
[ Szerkesztve ]
-
gban
Közösségépítő
Nekem is hasonló volt a gondom, de 3000+ 939-essel, és szintén 9600XT-vel.
Túl retek 300W noname táppal 3D-ben szétesett a kép, de azóta megoldódott, sima, retek 300W noname-mel, ez a 4-ik benne, minddel jól megy, volt közte Vargáné is.
Szóval a táp elég kellene hogy legyen ha jó (mármint saját magához képest).Postázást nem vállalok.
-
(Bundás)
addikt
Nem értem, ha már a negyedik lyukas zoknit veszed fel nem érzed, hogy venni kéne egy normálisat? : A lyuk épp felül van, ezért nem fázik a talpad, de idővel széthasad az egész.
--=Zolee=--: őstaggá vált; pörögnek az évek ; ádyz kolléga okos szavakat mondott. Elvileg bírnia kéne a tápnak, jobb esetben levágta magát és el se indul. Valószínű az alaplapnak van gondja, BIOS frissítés előtt C-MOS clear próba.
Ár/teljesítmény szempontjából szintén FSP párti vagyok, akár egy 300 Wattos is vígan elszaladgál jobb AGP-s videókártyákkal is, és még fontosabb szó: biztonság.
-
Savage5
senior tag
[link]
Nézd meg, milyen szép az ára is. Meg ha már 3 ember javasolja, annyira szar nem lehet. Szerezz be egyet, hogy legalább ezt a hibaforrást kiszűrd. Utána jöhet a többi lehetőség, ha még mindig nem megy a masina....
-
Savage5
senior tag
válasz --=Zolee=-- #5247 üzenetére
Innen. Kiválasztod a pontos típust a Socket A résznél, ha sima NF7, akkor azt, ha NF7-S, akkor azt, mert nem írtad se a leírásodba, se a hozzászólásba, hogy melyik a pontos verzió. Ha te sem vagy biztos benne, akkor nézd meg magán a lapon. Utána rákattintasz a megfelelőre, jobb oldalt a Support Information-nél lesz a BIOS és a Manual. Elsőből letöltöd a legfrissebbet és hozzá leszeded a Manualt is, le van írva lépésről lépésre benne, hogyan kell BIOS-t frissíteni.
...
-
gban
Közösségépítő
válasz (Bundás) #5245 üzenetére
Jelentősen félreértesz, de ha nem így lenne teljesen igazad lenne. Árulom őket és a saját gépemben tesztelem egy 9600XT-vel, 2 optikával és hdd-vel, 3Dmark + ortossal, 1-2 nap folyamatos üzemmel. Amelyik noname 300w bírja, azt nyugodt szívvel adom el. Ami megy, azoknál 50ből max. 1 bukik meg.
Postázást nem vállalok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest