Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • oZone762

    tag

    Látom nem halad az összefoglaló írása, és a kérdések 90% már ki lett tárgyalva valahol a topicban, ezért összedobok egy összefoglaló kezdőszettet:

    Összefoglaló

    A Chia az új zöld kripto valuta, ahol a blokklánc technológia a nagy energiafogyasztású, egymással versengő számítások (Proofs of Work) helyett konszenzusos, tárterület (Proofs of Space and Time) foglaláson alapul. Akit bővebben érdekel a Chia weboldlán tájékozódhat: [chia.net]a aki csak pénzt akar keresni, lapozhat.

    Jelenleg a teljes Chia toolchain egyetlen programból áll, amit főoldalról az "Install Chia Blockcain" linken lehet letölteni. Ez a tool tartalmazza:
    - Wallet-et: ide kerülnek a bányászott (chia szóhasználatban farmolt) coinok
    - Farming: itt követheted a farmolást, a farmod méretét, plotjaid számát, a teljes hálózat méretét, és az elnyert coinokat.
    - Plotting: itt készíthated el a plotokat, amivel később farmolni tudsz. A plot készítés szándékosan nehezített, ez a teljes folyamat legnehezebb része és rengeteg buktatója van.

    Jövedelmezőség:
    Coint gyakorlatilag sorsolással lehet nyerni. Minden plotnak esélye van nyerni, így a nyerési esélyed a plotjaid számával nő. Akit az algoritmus bővebben érdekel, olvassa el a tool-ból nyíló Wiki és FAQ oldalakat.
    Akit csak ez érdekel mennyit lehet nyerni, nekik készült a kalkulátor: [chia calculator]
    Fontos!
    -A hálózat exponenciálisan nő. Ami ma rendkívül jövedelmezőnek tűnik, pár hónap múlva lehet, hogy semmi bevételt nem hoz. Érdemes használni a calculator advanced módját, ami ezt a dinamikus növekedést is figyelembe veszi.
    -A coin árfolyama most nagyon magas. A calculator 20$-on várta, helyette 1000$-on jött, de semmi nem garantálja, hogy az árfolyam mindig ilyen magas marad.

    Elnyert coinokat jelenleg kevés tőzsde váltja, az ajánlott oldal a [gate.io], itt más coinra tudod váltani, vagy valós pénzre (fiat) és SEPA utalással a bankszámládra küldeni.

    Plottolás
    EZ a rész csak a k=32 paraméterrel készült 101GB-os plotokról szól. Ennél kisebbel nem lehet farmolni, nagyobb pedig feleslegesen sok erőforrásba kerül. Legfontosabb, hogy a plot készítése nem szakítható meg. Maga a plot készítés rengeteg temporary file elkészítésevel jár, és a plot csak a folyamat legvégén készül belőle.
    Egyetlen plot legyártásához több mint 300 GB tárhely szükséges, kb 4GB RAM és 2 CPU szál. Az elkészítés ideje legalább 8 óra SSD-vel, HDD-vel 12-16 óra.
    SSD haszálata ajánlott, de minden plot nagyjából 1TB adatot ír a merevlemezre, ezért a plottolás az SSD-t tönkre tudja tenni. Minden SSD-hez a gyártó megadja, hogy menniy adat írható rá garanciavesztés nélkül. Ez a TBW adat, ezt érdemes figyelembe venni, amikor megtervezed, hogy hány plotot készítesz.

Új hozzászólás Aktív témák