Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Virológia Pécs FB

    🌐🦠A szuperterjesztési események szörnyű példája

    A vírus genetikai állományában folyamatosan keletkeznek apró változások, apró mutációk. Ezeknek az esetek döntő többségében nincs gyakorlati jelentősége, ám a genetikai vizsgálatok révén elmesélhetik, hogy bizonyos mutációt hordozó variánsok kiről kire terjedtek át. Így a fertőzési láncolatok felderíthetőek és kiterjedt elemzéseket lehet végezni a járvány terjedésével kapcsolatban. Ezt végezték most el amerikai kutatók.

    Boston-variánsnak nevezhetjük azt a koronavírus variánst, amely a jelenlegi becslések szerint az összes amerikai megbetegedés 1,9 százalékáért felelős.

    A történet egy februári konferencián kezdődött, melyet a járvány egyik első dokumentált szuperterjesztési eseményei közt tartanak számon. A konferenciát követően 99 megbetegedést sikerült visszavezetni az eseményre. A Boston variáns a konferenciát követően hamar eljutott egy bostoni hajléktalanszállóra, ahol egy újabb szuperterjesztési közegre lelt. A kezdeti kilencvenkilenc megbetegedés, jelenleg nagyjából 300 ezer esetért lehet felelős az elemzések alapján, döntően az Egyesült Államok területén, de kimutatták a Boston-variánst svájci, szlovákiai és ausztrál megbetegedések esetén is.

    ⚠️Több komoly üzenete is van ennek az értékes tanulmánynak, melyet egyébként az egyik legrangosabb lapban, a Science-ben közöltek nemrég:

    Hatalmas szerepe van a szuperterjesztési eseményeknek a járvány alakulásában, nagyon fontos kerülni az összejöveteleket.

    A fertőzési láncolatok kifutása térben és időben is elképesztő mértékeket ölthet, a világ, amiben élünk ezer szálon keresztül összefügg.

    Hatalmas az egyéni felelősség is, egy fertőzés továbbadása nem csupán egy újabb megbetegedést jelent, hanem egy fertőzési láncolat fenntartását és a járvány felfoghatatlan mértékű terjedésének elősegítését.

    ℹ️Forrás

Új hozzászólás Aktív témák