VR headsettel a rák ellen

Hirdetés

Korunk egyik legelterjedtebb halálos betegsége a rák. Hosszú évek óta folynak kutatások a daganatos elváltozásokkal kapcsolatban, de még mindig keveset tudnak ahhoz a kutatók és orvosok, hogy minden válfajával sikeresen fel tudják venni a harcot. A Cambridge-i Egyetem tudósai a játékos szórakozás világából emeltek át egy megoldást a rákkutatásba.

Virtuális valóság headseteket használnának ahhoz, hogy a rákos sejteket, szöveteket térben és valós időben vizsgálni tudják. Egyelőre az a cél, hogy jobban megértsék a tumorok viselkedését. Ehhez a ma már bevett gyakorlati módszereket, például DNS-elemzést és képfeldolgozást vegyítenek az új technológiával. Az angol, kanadai, amerikai, svájci és ír kutatókból álló csapat egy korábbi tanulmányban összegyűjtött mellrák minták elemzésével kezdi meg a kísérletezést, igyekeznek minél több információt kinyerni a rákos és immunis sejtekről, azok viselkedéséről, egymásra hatásáról és a folyamatokról, amelyek életben tartják és növekedésben segítik a tumort.

A megszerzett adatok segítségével elkészítik a rákos daganat 3D modelljét, amit a VR headsetek segítségével tudnak majd tovább vizsgálni. Ettől a megoldástól azt várják, hogy a korábbi 2D és 3D vizualizációs eljárásoknál alaposabb tudásra tehetnek szert a betegségről, a világ különböző pontjain dolgozó orvosok hatékonyabb együttműködését is segítheti. Úgy tervezik, hogy a rákos daganatok elemzése csak az első lépés lesz a virtuális valóságban, ami új fejezetet nyithat az orvostudományban. A hat évre tervezett projekt elnyerte az angol rákkutatással foglalkozó szervezet húszmillió fontos (kb. 7 milliárd forint) támogatását.

Hirdetés