Volt egyszer egy Compuserve..

Be kell vallanom, hogy a Compuserve rendszerét sosem próbáltam. Itt-ott ugyan láttam prospektusokat és árakat, de nem nagyon értettem, hol érné meg nekem ennyit fizetni ezért az egészért. Aztán egy ideje már nem láttam sehol ezeket a prospektusokat, már csak arról lehetett hallani, hogy átszerveznek, és AOL-osítanak, és már csak külföldi ügyfélszolgálat működik.. Azóta csend. Mindezek után nagyon nem lepődtem meg, amikor arról hallottam, hogy mind az amerikai, mind a német Compuserve napjai meg vannak számlálva, hiszen hiába vállaltan szakmai és igényes egy szolgáltatás, ha épp alig használják. Mert ezért a szakmaiságért, a szakmai fórumokért, a folyamatos kontrollért cserébe persze fizetni kell, és kellett is mindig, de ez így a XXI. század elején már nem biznisz, legalábbis azoknak a felhasználóknak nem, akik sorra elpártoltak a szolgáltatótól.

Ők egyébként vélhetőleg ugyanazok, akik a szolgáltatás indulásakor, pont ezek miatt a szempontok miatt, a kezdeményezést felkarolták, és lelkes compuserve-ösök lettek, saját, a személyazonosságot egyértelműen garantáló Compuserve-ID birtokosai, moderált és magas szintű fórumok vendégei. Aztán jött az Internet, és rövidesen már mindent tudott, amitől a Compuserve jó volt. Megfelelő szűrés után már itt sem kellett tartani attól, hogy a vagdalkozások mocsarába süllyed egy-egy fórum, mert a regisztráció és a moderálás nem is olyan bevehetetlen dolgok..

A Compuserve végére tehát hamarosan pont kerül, pont úgy, mint a Digital, a 3dfx, a Hercules, és még sorolhatnánk hány story esetében. Persze mind kicsit másképp és más miatt pontozódott ki, de ez már csak ilyen, könyörtelen piaci számháború egy egyre sötétebb erdőben..

Hirdetés