Hirdetés

Világrekorder TFT-panel a Hitachitól

Kezdetben vala a sorfrekvencia. (kHz) Egy-egy nagyobb CRT (katódsugárcsöves) monitor esetén ezen a paraméteren állt vagy bukott a magasabb felbontásokban történő "normális" használhatóság. (ne csurogjon ki a szem, stb.) A sorfrekvencia meghatározza, adott felbontás (pl. 1024*768) soraiból (768db..) hány teljes képet tud megjeleníteni a monitor: ez előbbi példánál maradva, és egy átlagos (96kHz-es) monitort véve alapul, ezekből a 768 soros frame-ekből maximum 96000/768, azaz 125db képződhet. (125Hz)

Mindez azért fontos, mert az egyre nagyobb felbontások értelemszerűen egyre erősebb monitorokat követelnek, extrém esetben akár 140kHz-eseket is.

Azonban nyilván mindenki látja és felismeri, hogy a fenti képre már nem egy, akár fekvenyomásra is megfelelő súlyú CRT-monstrum került, hanem egy TFT-monitor, pontosabban a legújabb, alig néhány napos Hitachi csoda.

Hirdetés

A monitor típusjelzése Hitachi CML174SXW. Ezt párszor még biztos le fogjuk írni, ugyanis szeretnénk, ha senki sem keverné össze eztán bármely más Hitachi monitorral. Mondjuk aki ezt az egységet össze óhajtaná keverni -önmagán kívül- bármelyik másik piacon lévővel, nos, annak -szerintünk- roppant nehéz dolga lenne: ugyanis eme TFT az első hallásra igencsak meghökkentő 16ms-os response time-mal bír, amely értékkel tudomásunk szerint egyelőre egyetlen riválisa sem.

Ha ez kapásból nem lenne közérthető: a bevezetésben említett CRT-s kHz-ügy a TFT-k esetén kicsit máshogy alakul, mert bár itt is vannak érvényes sorfrekvencia értékek, azonban ezeknek nem sok közük van a valós képfrissítéshez. A fenti okoskodás tehát egy TFT-monitor esetén már nem állja meg a helyét. (a sorfrekvencia csak a fogadni képes jelet számszerűsíti)

Ami igazán fontos, az ez a bizonyos response time, azaz egy-egy pixel be- és lekapcsolásának -együttes- ideje. A másodperc ezred részében (ms) adják meg, és értéke annyit jelent, hogy TFT-panelünk egy másodperc alatt hányszor hajtja végre ezt a bizonyos egy-pixelt-felkapcsolni-lekapcsolni mozdulatsort.

Hogy még inkább kiemeljük ennek a 16-os számnak (fel: 12, le: 4) a jelentőségét, elmondanánk, hogy a piacon kapható TFT-k jó része 30-35, legjobb része 25, míg legrosszabb része akár 50ms-os response time-al is rendelkezhet.

Nézzük ez utóbbit: 50ms - az annyi, mint 1000/50 frame/sec, azaz 20fps. Ez mondjuk nem teljesen pontos, hiszen egy TFT-monitor egyáltalán nem úgy frissít képet, mint egy CRT: míg ez utóbbi folyamatosan, megállás nélkül rajzolja a pixeleket, függetlenül attól, változott-e közben a kép, addig a TFT csak akkor frissít egy-egy pixelt, ha van miért. Épp ezért esetében teljes képfrissítésről sok esetben nem is beszélhetünk. (ezt a response time-ot leginkább talán reakcióidőnek lehetne fordítani..) A TFT módszere azonban garantálja a CRT-holmik esetén jelenlevő vibrálás szinte teljes eltűnését (már 50ms-nél is..), ez pedig jó hír a szemnek.

Csak a szív fáj/fájt eleddig folyamatost, hiszen a vibrálás helyetti magas response time az LCD-monitorokat több felhasználási területen igencsak hendikepesen indította. Ez azonban már csak a múlt, hiszen Hitachi..

Ez az újfajta LCD-panel az eddigi legjobb versenyzőkön is majd' 40%-ot farag, több mint 60 frame-re lefordítható teljesítményével jelenleg párja sehol se nincs..

Ennek ellenére nagyker ára alig 140e ft (nettó), amely annyit jelent, hogy kisker ára is roppant versenyképesen tud(hat) majd alakulni, illetve nemcsak majd, hiszen az itthoni disztri listáján már szerepel is!

Amikor a Hitachi TFT-revolúcióról ír, meg tudjuk őt érteni. Az átlaghoz képest kétszer jobb reakcióidő ezt a TFT-t egyelőre sebezhetetlenné teszi, kíváncsian várjuk az elaludt mezőny többi tagját - felébrednek-e..

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés