VIA: új processzorok, új névadási gyakorlat

A VIA bejelentése szerint a márkanév erősítése és az egyes piaci szegmensek világosabb megszólítása érdekében új névadási gyakorlatot vezet be processzorainál. A 2005 első félévében megjelenő C5J Esther kódnevű processzorral indul útjára a C7-sorozat, amely kis fogyasztású PC-kben és más elektronikai eszközökben, például videófelvevőkben és böngészésre használható set-top boxokban kap helyet. Ultrakönnyű noteszgépekbe és tábla-PC-kbe a processzor C7-M jelű, PowerSaver 4.0 energia-menedzsmenttel felvértezett változatát szánják.

A C7-et az IBM fogja gyártani a VIA számára 90 nanométeres csíkszélességgel és silicon on insulator (SOI) technológia alkalmazásával. Az 1 GHz-es órajelen mindössze 3,5 watt fogyasztású lapka a későbbiekben 2 GHz fölé lesz skálázható, a gyorsaságot szolgálják a megnövelt gyorsítótárak és a 800 MHz-es rendszerbusz is. Multimédiás alkalmazások profitálnak az SSE2 és SSE3 utasításkészlet implementálásából. A nagyobb teljesítmény mellett a biztonság sem sikkad el: a processzor támogatja a memória védelmét szolgáló NX (No eXecute) technológiát, és hardveres gyorsítást biztosít az RSA titkosítás, továbbá az SHA-1 és SHA-256 hash-algoritmusok számára.

A C3 néven jelenleg is forgalmazott processzorok gyártása tovább folyik, ezek mobil változatát pedig immár C3-M néven szállítja a vállalat. A beágyazott rendszerekben és vékony kliensekben alkalmazott, aktív hűtés nélkül üzemeltethető Eden ESP és Eden-N processzorok neve nem fog változni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés