Ikerprocesszort készít a VIA

Az AMD és az Intel versenyt fut a kétmagos (dual core) x86 processzorok fejlesztésében, azonban könnyen lehet, hogy egy nevető harmadik, a VIA Technologies lesz a győztes. Ugyanis a tajvani vállalat – mely C3 chipjeivel csak távolról figyeli a nagyok küzdelmét – már 2005 júniusában előrukkolna saját, egy tokozásban két magot tartalmazó lapkájával.

A VIA azonban nem valódi dual core processzoron dolgozik. A tervezett chip ugyanis nem egyetlen szilíciumlapkán tartalmaz majd két processzormagot, hanem egy tokozásban. Az így egy fedél alá költöző két Esther külön szilícium, egy-egy egymagos chip. Noha a tajvaniak is dolgoznak valódi kétmagos processzor fejlesztésén, annak premierjére nem mostanában kerül sor.

Az idén májusban bemutatott Esthert az IBM gyártja 90 nanométeres csíkszélességgel. A processzor új architektúrára épül, 64-64 KB méretű első szintű adat- és utasításcache-sel, 128 KB méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, az Intel Banias platform akár 800 MHz-ig skálázható rendszerbuszát használja, és támogatja az SSE2 és SSE3 utasításkészleteket. További újdonsága, hogy ismeri a No Execute (NX) memóriavédelmi technológiát, az RSA-titkosításhoz használt Montgomery-redukciót és a tördelő, ún. hash algoritmusokat (SHA-1 és SHA-256).

Az Esther 1 GHz-en mindössze 3,5 wattot fogyaszt, és a tervek szerint 2 GHz-es frekvencián is üzemelhet. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy az Estherre épülő ikerprocesszor milyen órajelen működik majd.

Richard Brown, a VIA marketingfőnöke az IDG-nek elmondta, hogy a két processzormag egy tokozásba illesztése nem egyszerű feladat. A vállalat mérnökei jelenleg az interferenciák kiküszöbölésén és a hőproblémák megoldásán dolgoznak. Azt azonban elismerte, hogy a dual core chipek tervezése még ennél is komolyabb kihívásokat jelent. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a nagyobb magméret miatt csökken a kihozatal – a működő chipek aránya a legyártott összes lapkából –, és nehezebb elérni a megcélzott frekvenciákat. A VIA azért döntött az ikerprocesszor-koncepció mellett, mert így hamarabb érhet a riválisai nyomába, miközben nincs érdemleges teljesítménybeli különbség a két megoldás között – állítja Brown.

Problémás lehet ugyanakkor a termék pozicionálása, hiszen a VIA C3 lapkáinak lóereje meg sem közelíti az AMD és az Intel chipjeiét. A tajvaniak kis helyigényű szerverekben látnák viszont szívesen az új processzorokat, melyekből akár kettő – azaz összesen négy mag – is dolgozhat egy Mini-ITX méretű alaplapon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Előzmények

Hirdetés