Újabb VIA APC miniszámítógép, ezúttal kartonkunyhóba építve

Néhány napja már hírül adtuk, hogy a Raspberry Pi ARM alapú hobbiszámítógép népszerűsége töretlen, mert hiába a gyengécske teljesítmény, arra a célra, amire tervezték, tökéletesen megfelel, és a típustól függően 25 vagy 35 dolláros vételár se mondható túl borsosnak ahhoz képest, hogy egy tenyérnyi méretű komplett rendszerről beszélhetünk. Ezen a sikeren felbuzdulva számos gyártó fantáziája beindult, és a málnás deszka keltette hullámokat mindenki igyekszik lehetőségeihez képest sikeresen meglovagolni.


[+]

A hullámlovasok között persze nagyobb nevek is felbukkantak, például a VIA tavaly nyár elején jelentette be, hogy érkezik a 49 dolláros mini-PC, az APC. A lépés a beágyazott rendszerek egyik specialistájától egyáltalán nem volt meglepetés, még akkor sem, ha eredetileg inkább az x86-os architektúrában tevékenykedtek korábban. Most azonban úgy döntöttek, hogy itt az ideje egy kis vérfrissítésnek, így bemutatkozott a továbbfejlesztett variáns, az APC Rock.


[+]

A SoC alapórajele maradt 800 MHz-en, azonban a WonderMedia PRIZM WM8750 jelzésű központi egységet egy ARM Cortex-A9 processzor váltja. Az 512 MB memória is változatlan, de a fedélzeti háttértár kapacitás kétszeresére, azaz 4 GB-ra növelték. Csatlakoztathatóság tekintetében nem történt sok változás, a HDMI, D-Sub, USB portok és az audioaljzat mellett viszont megjelent egy micro USB (OTG) csatlakozó. A microSD kártyaolvasót és a 10/100 Mbps-os Ethernet lehetőséget sem bántották, de ami érdekesebb, hogy a nyomtatott áramkörön felbukkant egy mini PCIe aljzat, erről azonban a specifikáció nem tesz említést, így nem lehet tudni, hogy például Wi-Fi kártya vagy mSATA csatolós SSD fogadására alkalmas-e. Egyes felhasználói, főleg fejlesztői körökben hasznos lehet az extra GPIO, SPI és I2C alaplapi kivezetések.


[+]

A VIA azonban itt nem állt meg, és bemutatta az APC Paper-t is, amely lényegében az imént bemutatott Rock Mini-ITX méretű alaplapot takarja, ami ezúttal egy egyedi készülékházat is kapott. Az alumínium keretet újrahasznosított kartonborítás fedi, amelynek teteje mágnesesen záródik, így könnyedén felnyitható, ha a gép belsejéhez szeretnénk hozzáférni. Furcsa módon a 204 x 98 x 28 mm-es dobozkáról már lespórolták a D-Sub, vagyis az analóg videokimenetet, az alaplap minden más szempontból megegyezik a Rock-kal.


[+]

A VIA APC Rock és Paper vételára rendre 79 és 99 dollár lesz, megjelenésük márciusban várható.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés