Vélemény: Batman bedobta a törölközőt, a kiadó visszafizetheti a vételárat

Az elmúlt hét végén írtunk arról, hogy a Batman: Arkham Knight egy kisebb kényszerszünet után visszatért a Steamre, de sajnos a PC-s port minősége még a frissített állapotban is kritikán aluli. Ezt maguk a máig reményben úszó játékosok is észrevették, akik nyáron nem éltek a WB Games által felajánlott pénzvisszatérítéssel.

Hirdetés

Az újabb botrányt megelőzően a WB Games hivatalosan tájékoztatta az érintetteket, hogy akinek ez a frissített port sem felel meg az lényegében visszakérheti a pénzét. Ez az akció az év végéig tart, és a WB Games minden olyan játékosnak biztosítja a pénzvisszatérítést, akik a játékot még az első elérhetőség idején vették meg. Azok a játékosok, akik már a frissített kiadás megjelenése után vásároltak csak a hagyományos Steam pénzvisszatérítést igényelhetik, tehát ebben a formában a követelés kivizsgálásra kerül.

A fejlesztők azt is elmondták, hogy a Batman: Arkham Knight című játék PC-s portjához még készül frissítés, tehát az optimalizálás tovább zajlik, de az is biztos, hogy nem minden hibát fognak javítani. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy az egyes problémákat megoldása szimplán túl sok munkával járnak, mivel a teljes motor erőforrás-kezelését újra kellene írni, amit a kiadó valószínűleg nem akar finanszírozni. Ehhez a problémához tartozhat a program indokolatlanul magas memóriaigénye, amely időnként addig ellehetetleníti a szórakozást, amíg a játékot a felhasználó manuálisan újra nem indítja. A másik gondot a felhasznált zárt middleware-ek optimalizálatlansága jelenti, amelyek forráskódjához a fejlesztők nem tudnak hozzáférni, így javítani sem tudnak a teljesítményen. Viszont az új frissítéssel telepített játék esetében ezek minden hardveren kényszerített formában inaktívak, így a felhasználók eleve csak opcionális kapcsolhatják be az indokolatlanul sok erőforrást igénylő effekteket.

Effektpara a konzolok miatt
Effektpara a konzolok miatt [+]

A WB Games az elkövetkező hetekben a fentiek miatt nyílt lapokkal játszanak, így a támogatásért felelős csatornákon azt is elmondják majd, hogy melyek azok a problémák, amelyeket nem tudnak orvosolni. Többek között megemlíthető, bár talán az egyik legkisebb gondnak tűnik a játék aktuális állapotát tekintve, hogy viszonylag sok PC-s felhasználó panaszkodik arra, hogy a PlayStation 4 és az Xbox One konzolokon még mindig sokkal jobb minőségű az eső effekt, illetve a PC-ből hiányzik a bokeh szűrő. Ezeket funkcionálisan lehetne javítani, de vannak olyan háttéralkuk bizonyos hardvercégekkel, amelyek megtiltják az egyes konzolos effektek portolását PC-re. Ezekkel a szerződésekkel már nem lehet mit kezdeni, mivel aláírták őket, így a hátrányaikat is el kell viselni. Az ehhez hasonló problémákkal kár is keresni a kiadót, egyszerűen jogilag nincs rá lehetőségük, hogy javítsanak a helyzeten.

Bár a WB Games álláspontja a fentiek után védhető, hiszen megadják a lehetőséget a PC-s játékosoknak a pénzük visszaszerzésére, de egy Batman: Arkham Knight szintű PC-s port után ez a minimum. Meggyőződésünk azonban, hogy a játékosok sokkal jobban örülnének egy olyan hírnek, amelyben a WB Games ténylegesen vállalja, hogy akár komolyabb befektetés árán is kijavítja a játékot, tartson az bármilyen sokáig is.

Előzmények

Hirdetés