Vélemény: Batman csúnyán hátba szúrta a PC-seket

Mindig is voltak a PC-s játékpiacnak szégyenfoltjai, olyan játékok, amelyekre az adott stúdió vagy kiadó nem fordított elég figyelmet. Manapság sajnos több ilyen szégyenfolttal kell megküzdenie ennek a szegmensnek (gondolva itt a Watch Dogs, vagy az Assassin's Creed Unity játékokra), de a nemrég megjelent Batman: Arkham Knightnak sikerült egy új mélypontot felállítania.

Ezt az abszolút nem megtisztelő címet úgy érdemelhette ki az ominózus játék, hogy alapértelmezetten 30 képkocka/másodpercre van korlátozva a sebesség, emellett még így is elég rosszul fut a program akár az izmosabb PC-ken is, illetve ráadásképpen a PlayStation 4 és Xbox One konzolokra megjelent verzió több szempontból még szebb is. Ezek után azt sem kell magyarázni, hogy a PC-s játékosbázis miért ad a Batman: Arkham Knightnak nagyrészt negatív értékeléseket a metacritic.comon és a Steamen.

A Batman: Arkham Knight vizsgálata során az egyik legnagyobb problémának az tűnik, hogy rendkívül lassúak a játékban használt grafikai middleware-ek. Itt most nem a GameWorksre gondolunk, hanem arra, hogy például maga az utófeldolgozásért felelős futószalag is egy middleware. A program viselkedéséből ez egyből látszik, illetve abból is érezhető, hogy a futószalag egyes részei nem kapcsolhatók ki külön-külön. Például a motion blur kényszerített letiltására a játék egyszerűen kifagy, de ha a paraméterezést állítjuk át úgy, hogy a motion blur eredménye ne jelenjen meg, akkor fut, csak ugye így a teljesítményvesztés megmarad, még ha a számításnak nincs is látható eredménye. Ez tipikusan middleware-ekre jellemző működés.

Utólag kiderült, hogy a PC-s port az Xbox One és a PlayStation 4 változattól eltérő utófeldolgozást használ, illetve több esetben is igaz, hogy ez effektek eltérnek. Erre több kép is fellelhető az interneten.


[+]


[+]

A fenti képeken látható, hogy a PC-s verzión az eső a ruhán nem olyan szép, mint a konzolos változaton, de az is észrevehető, hogy a konzolos játék elég jó bokeh szűrőt is használ, ami a PC-s portból, tapasztalataink szerint ugyan nem hiányzik, de rendkívül rossz a minősége. Ez is valószínűleg az utófeldolgozásra használt middleware számlájára írható.


[+]

Minden bizonnyal kompatibilitási probléma áldozata lett az SSAO effekt, amely PC-ből hiányzik, míg Xbox One és PlayStation 4 konzolokon megvan. Ez a fenti képen szintén szemügyre vehető.

Probléma van PC-n a textúra streameléssel is, ami két hiba formájában nyilvánul meg. Egy idő után a program nem tölti majd be a magasabb felbontású textúrákat az egyes területekre, ami nagyon ronda összhatást kelt, majd teljesen elfogy a memória és akkor csak az újraindítás segít. Ez lehet a fő oka annak, hogy a PC-s port csak a normál méretű textúracsomagot kapta meg, és a magas felbontású opció lemaradt.

Az Iron Galaxy Studios a bűnös?

Nyilván nincs mit hozzátenni a fentiekhez a probléma jelenlétére vonatkozóan, de most olyan dolgokról van szó, amelyeket más kiadók és stúdiók megoldanak. Talán az idejét sem tudjuk, hogy mikor jött ki egy AAA kategóriás játék SSAO nélkül. Nem mintha mindenki szeretné ezt a hamis hatást keltő effektet, de tény ettől tény marad, az SSAO-t a PC-s GPU-k ma simán megoldják.

Persze fel lehet hozni, hogy a PC-s port elkészítését részben kiszervezte a kiadó, de az Iron Galaxy Studios nem egy tapasztalatlan cég, olyan PC-s portok elkészülésében segítettek, mint a Bioshock Infinite vagy a Batman: Arkham Origins. Nem mellesleg manapság egyáltalán nem ritka a PC-s portolást kiszervezni. Többek között a Square Enix is ezt csinálja és a Nixxes Software évek óta lerakja az asztalra a legjobb PC-s portokat.

Akkor mi a gond?

Nyilván a kiadó és a fejlesztőstúdiók felelőssége nem vitatható. Nem is kell mentegetni őket, de ne gondoljunk úgy rájuk, mint teljesen tapasztalatlan csoportra, akik most látnak először billentyűzetet. Pláne úgy, hogy régebben leraktak már az asztalra komoly dolgokat.

Véleményünk szerint a problémát jelen esetben a grafikai middleware-ek mérhetetlenül eltúlzott használata jelenti. Ez amúgy is egy érdekes kérdés, ugyanis egy PC-s port elkészítésekor jellemzően két út áll rendelkezésre. Az egyik opció a konzolos kód portolása a megfelelő módosításokkal és kiegészítésekkel. Ezt az utat járja számos vezető kiadó, mint a Square Enix, a SEGA, vagy az Electronic Arts. Ennek alapvető előnye, hogy olyan effektek kerülnek a PC-s verzióba is, amelyekhez hozzáigazították a konzolokon a megjelenő tartalmat, és maguk az effektek az adott videojáték-motorral is biztosan kompatibilisek. Ezek paraméterezése innentől változtatható is, így jobb minőségre is van lehetőség PC-n.

Alternatív opció azonban a főbb effektek teljes cseréje. Mivel a PC-s piac nem olyan nagy, hogy a kisebb stúdiók egy teljes kutatási részleget tartsanak fent, jellemzően a middleware-ek kerülnek a középpontba. Manapság számos alternatíva van, lényegében minden elterjedtebb effektre, és ezeket csak be kell építeni. Igen ám, de a middleware-ekben az effektek általánosan, és nem specifikusan vannak megírva, vagyis ezek minősége nem feltétlenül idomul az adott játék tartalmához és dizájnjához. Ezt látjuk az Batman: Arkham Knight esetében is, hiszen sok konzolon is meglévő effekt felfedezhető a PC-s verzióban, csak konzolon sokkal szebb csupán azért, mert az egész összhatását házon belül tervezték meg. Sőt, az SSAO hiánya jó példa, hogy mi van akkor, ha az adott middleware nem kompatibilis a videojáték-motorral. Ilyenkor az effekt nem szállítható. Itt lesznek a PC-s port gondjai, és sajnos ezek gyorsan nem javíthatóak.

Ami igazán fontos kérdés, hogy hány játéknak kell még a szégyenfalon végeznie, hogy a kiadók felfogják a grafikai middleware-ek túlzott használatának káros hatásait? Felmerül az a kérdés is, hogy mi az oka annak, hogy nem a konzolos effekteket mentették át PC-re a Batman: Arkham Knight fejlesztői, hiszen ezek biztosan működtek a játékkal és a konzol miatt szükségszerűen optimalizálták is mindet. Ráadásul nem kellene azzal sem szembesülni, hogy a PC-s port minősége több, abszolút nem speciális effekt tekintetében a konzolos verziók mögött van, ami ebben az iparágban elfogadhatatlan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés