Ultrahangos töltés? Lehetséges!

Hirdetés

Az indukciós töltés ma már nem science-fiction, társlapunk, a Mobilaréna évek óta lelkesen számol be róla, hogy a bacelonai Mobile World Congress kiállításon milyen megoldásokat demóztak a témában. Tavaly februárban járt is náluk három elekromágneses térrel operáló töltőpad, azóta pedig számtalan olyan készüléket mutattak be, amelyek képesek vezeték nélkül áramot felvenni. A uBeam szerint azonban a Qi töltés lineáris innováció, szemben a saját, ultrahangos megoldásukkal, ami alapjaiban változtathatja meg az életünket.

Ultrahangos technológia
Ultrahangos technológia (forrás: uBeam) [+]

Bár az indukciós töltés valóban vezeték és csatlakozómentesen működik, erősen helyhez kötött az áthidalható kis távolság miatt. Ezzel szemben az ultrahanggal történő táplálás 4-5 méter távolságig alkalmazható, akár folyamatosan mozgó készülékek esetében is. Nem véletlen, hogy a technológia iránt óriási az érdeklődés, többek között a Starbucks is stratégiai befektetővé kíván válni, a tárgyalások pedig jól állnak.

A uBeam a Samsung és az Apple felé is tett lépéseket, de a tárgyalásokról nem sokat tudni. Az viszont tény, hogy az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal jóváhagyta a vezeték nélküli töltés szabadalmát. A 20 000 Hz feletti tartományban terjedő hangok (azaz az ultrahangok) felhasználására olyan technológiát dolgoztak ki, ami a vevőegységet lokalizálva fókuszált jelet küld, ezzel a vezetékes töltéssel gyakorlatilag megegyező sebességgel tölthetőek a telefonok. A uBeam ehhez telefontokot tervezett, tehát a jó hír, hogy nem kell lecserélni régi készülékeinket, ha a néhány éven belül tervezett sorozatgyártás megkezdődik. A relatív nagy távolság mellett előny még, hogy az ultrahangos töltés biztonságos, élettani hatásait jelenleg is vizsgálják, de a felhasználni kívánt intenzitás mellett káros mellékhatásról nem tudni.

Meredith Perry, a uBeam vezérigazgatója
Meredith Perry, a uBeam vezérigazgatója (forrás: YouTube) [+]

A tervezett vevőegységek (a telefontokok) várhatóan nem is kerülnek majd sokba, a sorozatgyártás költsége nem éri majd el az ötven dollárt. Az ultrahangos adót pedig a vezetékes hálózatra csatlakoztatva hamarosan jöhetnek azok az idők, mikor kávézás közben a készülékeink is energiával telnek meg.

Előzmények