2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Hírek » Alaplap rovat

Újabb alaplapok fedélzeti mini-Linuxszal

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az Asus P5Q sorozatában is elérhető lesz a Splashtop rendszer.

Hirdetés

Az Asus tavaly óta kínál olyan alaplapokat, melyek flashmemóriájára egy mini Linux rendszert telepítenek. A P5E3 Deluxe WiFi-AP kapcsán általunk is kipróbált megoldásnál a bekapcsolást követően választhatunk, hogy a BIOS-ba lépünk, betöltjük a merevlemezen található operációs rendszert, vagy pedig a Splashtop, vagy ahogyan az Asus nevezi, az Express Gate alkalmazásait futtatjuk. Utóbbiak néhány másodperc alatt elindulnak, és a hálózati kapcsolatok beállítása után máris használhatók, vagyis igen praktikusak lehetnek, ha csak gyorsan rá szeretnénk nézni valamire az interneten, vagy váltanánk pár szót egy ismerősünkkel. Az Asus az Express Gate-tel webböngészőt és Skype klienst kínál, de a rendszer elvileg rugalmasan bővíthető. A böngésző használata biztonsági kockázattal sem jár, a rendszer ugyanis egyáltalán nincs kapcsolatban a merevlemezzel, a személyes adatok és az ideiglenes állományok az integrált flashmemória egy erre a célra elkülönített partíciójára kerülnek, mely könnyen visszaállítható a gyári állapotba.

Asus Express Gate (Splashtop)

A Splashtop fejlesztője, a DeviceVM most az Asust megelőzve jelentette be, hogy a tajvani gyártó új P5Q Deluxe, P5Q-WS, P5Q3 Deluxe és P5Q-E alaplapjain is jelen lesz a technológia, így már összesen 12 típus lesz elérhető a márkánál továbbra is Express Gate néven futó fedélzeti Linuxszal. A DeviceVM ugyanakkor más gyártókkal is tárgyal, így a tervek szerint ebben az évben számos új asztali PC-ben és notebookban is bemutatkozik a Splashtop rendszer.

Frissítés: Az Asustól kapott újabb információk szerint az Express Gate valamennyi alaplap esetében elérhető lesz, de csak a felsőkategóriában támaszkodik saját flashmemóriára. A húzószegmens alaplapjain a Splashtop rendszer a merevlemezt (annak feltehetően egy elkülönített partícióját) használhatja az adatok tárolására.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.