Új tápcsatlakozó jöhet a PCI Express 5.0-val párhuzamosan?

A 12VHPWR segítségével akár 600 wattot fogyasztó VGA-k is tervezhetők.

Az új VGA-generáció ugyan még nem toporog a küszöbön, de már lehetett olyan (rém)híreket hallani, hogy igen komoly fogyasztással kell majd számolni. Az Igor's Lab friss írása utóbbit támaszthatja alá, ugyanis információik szerint a PCI Express 5.0-val párhuzamosan egy új 16 tűs tápcsatlakozó is érkezik, amely a 12VHPWR nevet viseli.

Az egyértelmű, hogy a mostani VGA-k a tápcsatlakozó tekintetében nem ideálisak, hiszen a 6 tűs opció kiterjesztésének számít a sokak által használt 8 tűs konnektor, 150 wattnyi energiát képes biztosítani. Az erősebb VGA-kon ebből már kettő van, sőt, némelyiken három, ami ugyan megoldható, de számos kompromisszumot jelent a nyomtatott áramköri lapra nézve. Erre a gondra reagált az NVIDIA a múlt évben a 12 tűs aljzattal, de nagy sikereket ez nem futott be, mivel a tápegységeket gyártó cégeket máig nem érdekli ez az újítás, és a VGA-gyártók is maradtak az elterjedt konnektoroknál.

(forrás: Igor's Lab) [+]

Az új, 12VHPWR nevű konnektor ugyanakkor lényeges előnyöket ad, hiszen 600 wattnyi energiát is képes biztosítani, és kellemesebb a kiterjedése is, hiszen jóval kisebb érintkezőket használ, mint a manapság elterjedt opciók. Emellett megfelel a PCI-SIG új, High Power Connector szabványként definiált, áramerősségre vonatkozó követelményeinek is, amely egy tűn 9,2 A-es maximumot engedélyez, 12 tűre levetítve pedig 55,2 A-rel lehet számolni. Ez a 12VHPWR-en ugyan nincs a véglegekig kihasználva, de az elérhető 55 A így is jelentős.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés