Már ráfordult a célegyenesre a PCI Express 6.0

A 0.9-es specifikáció kiadása a tervekhez képpest picit késett, de jövőre megérkezhet az 1.0-s végleges verzió.

Hirdetés

A PCI-SIG gőzerővel fejleszteni a PCI Express 6.0-t, ami így viszonylag hamar leváltja majd a szintén érkező 5.0-s verziót. A specifikáció jelenleg a 0.9-es verziónál jár, de az aktuális információk szerint idén már nem éri el az 1.0-s, elméletben végleges formáját. A tényleges véglegesítés tehát a következő évben esedékes, amihez szükség van a PCI-SIG konzorcium tagjainak jóváhagyására, illetve nyilván meg kell tervezni a hitelesítési teszteket is.

Az új szabványról tudható, hogy viszonylag nagy előrelépésnek számít, mivel már nem NRZ (non-return zero), hanem PAM4 (négyszintű pulse-amplitude modulation) móddal működik, ami soros csatornára levetítve több információ mozgatását teszi lehetővé, méghozzá azonos időtartam alatt. Emellett bevezetésre kerül a FEC (forward error correction), ami a hatékonyságot növeli.

A fejlesztésért felelős szervezet továbbra is úgy látja, hogy 2023-ban már lehetnek a piacon PCI Express 6.0-t használó eszközök. Ezek először főleg a szervereket fogják célozni, hiszen ott lehet igény az új interfész által nyújtott, sávonkénti 8 GB/s-os adatátviteli teljesítményre, ami egy teljes, x16-os csatolóra levetítve 128 GB/s-ot jelent.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés