Szabvány lett az alacsony feszültségű DDR2

Hirdetés

A mikroelektronikai iparágban tevékenykedő JEDEC publikálta az alacsony feszültségű DDR2-es lapkák szabványát. Ezeket a memóriákat elsősorban mobiltelefonokban, PDA-kban, GPS egységekben és más mobil eszközökben lehet majd megtalálni. A felhasználási területük olyan termékekre terjed ki, amelyeknél fontos az alacsony energiafelhasználás, hogy az akkumulátoros idő minél tovább tartson.


A Hynix LPDDR2 lapkája

Ennek megfelelően az új szabványra épülő lapkák a DDR2 chipek 1,8 V-os alapfeszültsége helyett mindössze 1,2 V-ot igényelnek működésük közben, ami a fogyasztásukat a felére csökkenti. Az LPDDR2 modulok két további energiagazdálkodási funkcióval is rendelkeznek, a Partial Array Self Refresh és Per Bank Refresh képességgel, amelyek a modulon található chipek egy meghatározott részét képesek lekapcsolni, amennyiben azok használaton kívül vannak.


Az Elpida LPDDR2 lapkája

A szabvány kétféle memóriatípust is megkülönböztet, az NVM-et (nonvolatile memory) és az SDRAM-ot, ezek a jobb kompatibilitás érdekében azonos adatbuszt használnak. A működési frekvenciájuk mindkét esetben 100-tól 533 MHz-ig terjedhet, az adatsáv szélessége nyolcszoros, tizenhatszoros vagy harminckétszeres lehet, a prefetch pedig 2 vagy 4 bites. Az adatsűrűség tekintetében is akad eltérés, miközben az SDRAM megoldások 64 Mb-től 8 Gb-ig skálázódhatnak, addig az NVM elérheti a 32 Gb-es adatsűrűséget is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés