Synaptics ForcePad és ThinTouch – a jövő notebookos beviteli eszközei?

A notebookok területén az utóbbi idők egyik legfelkapottabb fejlődési iránya a méret- és tömegcsökkentés volt, amit főleg az Ultrabookok iránti érdeklődés erősített fel. Azonban a vastagság minimalizálása egy bizonyos szint felett nem is olyan egyszerű feladat, hiszen az adott igényeknek megfelelő minimális hardverkomponenseknek be kell férniük. Így például a merevlemezt 7 mm vastag 2,5”-es vagy mSATA csatolós SSD-re cserélik, vékonyabb akkumulátorokat alkalmaznak és a csatlakozók területén is komoly kompromisszumkészséget mutatnak a gyártók a minél moderáltabb fizikai adottságok elérése érdekében.


[+]

Azonban akadt még egy terület, amit ebből a szempontból még nem igazán vizsgáltak meg, pedig a Synaptics itt is komoly fejlődési lehetőségeket lát. Ebből kaptunk a napokban némi ízelítőt, hiszen bemutatták ForcePad tapipadjukat és ThinTouch billentyűzetüket, amelyek végre némi innovációt hoznak a notebookok beviteli eszközeibe. A gyártó elképzelése szerint egy átlagos érintőpad legnagyobb problémája, hogy a fizikai gombok, helyesbítve azok mechanikája túl sok helyet foglal, ráadásul ha nem a megfelelő helyen nyomjuk le őket, akkor komolyabb erőkifejtést is igényelhet egy-egy klikkelés. A ForcePad éppen ezért teljes mértékben mellőzi a gombokat, semmilyen mechanikai alkatrészt nem tartalmaz, így vastagsága egészen minimális.


[+]

Ez önmagában még nem lenne túl érdekes, hiszen a jobb-bal klikkelés a legtöbb mai érintőpaddal is megoldható a nyomógombok igénybevétele nélkül, azonban a ForcePad nevében rejlik a turpisság, miszerint nem csak az érintést, de annak erejét is képes detektálni. Egészen pontosan 5 ujjat tud megkülönböztetni, ezekhez pedig egyenként 64 nyomásszintet rendel, amely a megfelelő szoftveres környezetben egészen új lehetőségek előtt nyitja meg a terepet. A kattintás a szokásos koppintással is történhet, de az ujjunk felemelése nélkül picit nagyobb nyomást kifejtve is kiadható a parancs, ami például objektumok mozgatása (drag and drop) közben kifejezetten kényelmes lehet. Persze a gesztus alapú vezérlésről sem feledkeztek meg, a szokásos lehetőségeket a nyomásérzékeléssel megtámogatva újabb kényelmi szolgáltatások születtek. Például a görgetés ugyanúgy egy suhintással történik, azonban a pad szélére érve a nyomás változtatásával kontrollálható a görgetés sebessége. Az alig 2,8 mm-es ForcePad a jövőben külső eszközként és notebookokba építve is elérhető lesz.

A másik Synaptics újdonság a ThinTouch billentyűzet technológia, amely a mechanikus billentyűzetek és a kapacitív érintésérzékelés előnyeit egyesíti. A ThinTouch gombjai sokkal kisebb úton járnak, de a gyártó szerint még mindig megfelelő gépelési élményt nyújt, viszont különleges felépítése számos pozitívummal jár. Először is az egész billentyűzet vastagsága lényegesen kisebb, és ennek előnyei vitathatatlanok.

Mivel a gomb mögött nem a szokásos mechanika található, ennek köszönhetően a háttérvilágítás is sokkal egyszerűbben megoldható, de ami még érdekesebb, hogy a gombok nem teljesen a billentyűzet síkjára merőlegesen járnak, hanem lenyomáskor átlósan a felhasználó felé mozdulnak, amely elméletileg szintén kényelmes használatot biztosít. Az érintés érzékelésből adódóan amint a billentyűkre tesszük ujjainkat, a driver azonnal blokkolja a tapipadot, de például az is elérhető, hogy egy határozottabb leütésre automatikusan nagybetűt kapjunk a shift funkciógomb használata nélkül.


[+]

A Synaptics állítása szerint a szokásos beviteli eszközökhöz képest a ForcePad 40%-kal, a ThinTouch pedig 50%-kal vékonyabb felépítésű, így alkalmazásukkal további méretcsökkenés érhető el, esetleg a felszabadult helyre jobb hűtés vagy nagyobb akkumulátor építhető. Arról egyelőre még semmilyen információt nem közölt a gyártó, hogy az új technológiákkal szerelt notebookok és Ultrabookok mikor kerülhetnek a boltok polcaira.

Azóta történt

Hirdetés