Evergreen kapacitív billentyűzet-touchpad hibrid, különcöknek

Az Evergreen bemutatta nem túl hangzatos nevet viselő „DN-80513” billentyűzetét, ami a nevénél valamivel több izgalmat nyújt azok számára, akik hajlandóak 100 dollárnak megfelelő összeget kicsengetni érte. A 191 mm széles, 115 mm magas és 13 mm vastagságú billentyűzeten ugyanis nincsenek hagyományos értelemben vett mechanikus gombok, helyettük egy kapacitív érintőfelületre szitázott virtuális billentyűket találhatunk, amelyeket háttérvilágítással is kiegészítettek a jobb láthatóság érdekében. A karakterek és az egyes gombok funkcióinak bevitele tehát érintéssel történik, mint az érintőkijelzős eszközök (jellemzően tabletek és okostelefonok) esetében, és minden egyes sikeres leütést apró rezgéssel nyugtáz. Szükség esetén a felület touchpadként is funkcionálhat, amennyiben erre igény van – ezt a funkciót a felső sorban lévő gombok valamelyikével lehet aktiválni.

A gépelésre szolgáló oldalon meglehetősen furcsa gombkiosztással találkozhatunk, hiszen az ékezetes betűk bevitelére szolgáló részt az F1-F12 funkciógombok és a számbillentyűk közé szorították be, nem pedig az ábécé betűi mellé jobb oldalra, ahogy azt hagyományosan megszokhattuk. A kurzorgombokat még ennél is jobban sikerült megerőszakolni, és egészen elképesztő helyekre bepasszírozni. A fura kiosztásra bizonnyal a helyspórolás miatt volt szükség, de nem fogja megkönnyíteni a kezdetben amúgy sem könnyű gépelést. Ugyanakkor a gyártó nem spórolt a multimédiás és funkciógombokkal.


[+]

A vezeték nélküli kommunikáció Bluetooth 3.0-n keresztül zajlik, aminek maximális hatótávolsága 10 méter. Az eszköz a gyártó szerint PC-vel, iPad-del, iPhone-nal (3GS és felette), valamint HID kompatibilis Android eszközzel képes kapcsolatot teremteni. A mindössze 269 grammos billentyűzet beépített tölthető akkumulátorral rendelkezik, ami lemerülés esetén USB portról tölthető. Beépített energiatakarékossági funkciókról, azaz automatikus kikapcsolásról nem esett szó, mindenesetre a bal oldalán egy ki- és bekapcsolásra szolgáló kétállású kapcsolót fedezhetünk fel.

Arról ugyan nem szól a fáma, hogy az eszköz mennyire csepp- vagy folyadékálló, de amennyiben jól bírja a kiképzést, notórius kávéborogatók számára 100 dollárért akár költséghatékonyabb megoldás is lehet, mint minden alkalommal új billentyűzetet vásárolni. Az egyetlen problémát csupán az okozza, hogy a beszerzése kissé körülményes, egyelőre ugyanis csak japánban bukkant fel a szóban forgó beviteli eszköz.

Előzmények

Hirdetés