Speciális tápadapter jár az egyes GeForce-ok mellé

Ezzel nem gond, ha valakinek nincs ATX 3.0-s tápja, a lehetőségek a régebbi szabványon is ugyanazok lesznek.

Az új GeForce-ok tápadaptere nagyon sokáig téma volt, mígnem sikerült véleményt kicsikarni a tápgyártóktól, amely alapján nem kell itt megijedni, nem feszes kábelelvezetés mellett nem lehet gond. Friss adat azonban, hogy az NVIDIA speciális tápadaptert használ, amit gondosan a héten megjelent, saját tervezésű GeForce RTX 4090 Founders Editionre optimalizáltak. De mit jelent ez? Nos, normál esetben a szóban forgó VGA az ATX 3.0-s tápegységtől teszi függővé, hogy mekkora TDP fogyasztási keret mellett működik. Technikailag képes 450 és 600 wattra hitelesített 12+4 tűs tápkonnektort használni, de előbbi esetben a tuninglehetőségek korlátozottak lesznek.

A régebbi ATX szabványoknál ilyen limitre nem lenne lehetőség, mert hiányoznak a csatlakozóról a tápegységgel való kommunikációt biztosító vezetékek, de az NVIDIA kidolgozott egy kerülőutat erre. A GeForce RTX 4090 Founders Edition VGA mellé olyan adapter kerül, amely a 12+4 tűs csatlakozót maximum négy darab 8 tűsre bontja, ugyanakkor nem kötelező ám mind a négy aljzatot használni. Ha a felhasználó csak hármat köt be, akkor az érintett VGA egy régebbi táppal is úgy fog működni, mintha egy új ATX 3.0-s tápon 450 wattra hitelesített konnektorhoz csatlakozna.

Mind a négy aljzatot használva érhető el a 600 wattos 12+4 tűs tápkonnektorhoz hasonló működés, és ezáltal az erre szabott tuninglehetőségek is hozzáférhetők a régebbi szabványnak megfelelő tápegységeken. A gyárilag csomagolt adapter mellett tehát nem kell ATX 3.0-s táp a teljes értékű működéshez, csak elegendő konnektort csatlakoztatása szükséges.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki lecseréli, esetleg elveszíti a GeForce RTX 4090 Founders Edition VGA-hoz kapott gyári tápadaptert. Nos, elsődlegesen annyit érdemes kiemelni, hogy ne tegye, mert a mellékelt holmi specifikusan a hardver igényeire van szabva, hasonlót utólag boltban nem lehet kapni. Ettől függetlenül maga a hardver fel van készítve az utólagosan megvásárolt átlagos adapterekkel való működésre is, de ilyenkor a TDP fogyasztási keret korlátozásra kerül, ami végeredményben teljesítménydeficitet fog okozni, viszont a biztonságot szolgálja.

Lényeges megemlíteni, hogy a gyártópartnerek megtehetik ugyanezt, tehát számukra sem tilos ilyen jellegű rendszert kidolgozni, sőt, rendelhetik is az NVIDIA speciális tápadapterét. Ellenben ez nincs kötelező jelleggel előírva, tehát egy egyedi GeForce RTX 4090 működhet másképp is nem ATX 3.0-s tápegység mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés