CD hangminőséget biztosítana a Bluetooth-on keresztül a Qualcomm

Az aptX Lossless lehet az utolsó láncszem a jobb minőségű vezetéknélküli hangélmény felé.

Manapság már több streaming szolgáltatás kínál veszteségmentes minőségben zenéket, de ezeket még ma is nehéz minőségvesztés nélkül eljuttatni a vezeték nélküli fej- és fülhallgatókra. A Qualcomm erre a problémára kínálna megoldást jövőre, ugyanis bejelentették az aptX Lossless technológiát, ami a Snapdragon Sound része lesz.

Hirdetés

A vállalat szerint az új megoldásuk CD, azaz 16 bites és 44,1 kHz-es hangminőséget biztosíthat a Bluetooth interfészen keresztül bekötött hangeszközök számára. Az aptX Lossless ugyanakkor még mindig alkalmaz tömörítést, hiszen 1 Mbps-s sávszélességet biztosít, holott a CD hangminőséghez nagyjából 1,4 Mbps bitráta kellene, de maga a tömörítés ténylegesen veszteségmentes.

Vezeték nélküli adatátvitelnél persze általánosan problémát jelenthetnek a környezeti tényezők, amelyek miatt a jeltovábbítás akadozhat. Ezt úgy kezeli a Qualcomm, hogy ideiglenesen leskálázható a bitráta, amelynek a minimuma 140 kbps lehet.

Az aptX Lossless várhatóan a következő év elejétől lesz a Snapdragon Sound része, de arról még nincs pontos adat, hogy mely ultramobil eszközök támogatják majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés