2017. november 23., csütörtök

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Nagyfrissítésen esett át az OpenCL, a SPIR-V és a SYCL

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A Khronos Group már elérhetővé tette a végleges specifikációkat, így lassan szállingóznak majd a gyártói implementációk is.

A Khronos Group idén is az IWOCL rendezvényt választotta arra, hogy bejelentsék az OpenCL-re, SPIR-V-re és SYCL-re vonatkozó fejlesztéseiket. Ezúttal azonban nem előzetest kínáltak, hanem konkrétan végleges specifikációkról beszéltek, amelyeket már ki is adtak.

Az OpenCL 2.2 alapjaiban az OpenCL 2.1-re épül, így az OpenCL C++ lehetőségeinek kiterjesztése volt a fejlesztés fő célja. Ezen belül is az általános, kódgenerálására vonatkozó optimalizálások mellett újítás a pipe storage, amely az FPGA-khoz tervezhető implementációkhoz lesz hasznos. Segítségével hatékony eszközszintű kommunikáció is lehetséges a kernelek között. A SPIR-V 1.2 is szorosan az OpenCL 2.2-höz kapcsolódik, mivel lehetővé teszi többek között a munkacsoport méretének futtatási időben történő részletezését.

Az új SYCL verzió is elkészült, amely már nagyon hiányzott, hiszen a Khronos Group időközben hozott bizonyos kényszerű döntéseket a SPIR-V miatt, így a fejlesztés alatt álló SYCL a 2.0-s verziót inkább kidobták, elvégre az még a régi SPIR-re épült. Ez ugyanakkor jó hír, mivel a SPIR-V sokkal jobb alap, mint az eredeti SPIR, tehát ez a váltás inkább a piac előnyére fog válni. Természetesen a SYCL 2.2 megkapja az összes, SYCL-ből ma nagyon hiányolt funkciókat, illetve még annál is többet, mivel az OpenCL 2.2-re, illetve a SPIR-V 1.2-re épül.

A SYCL koncepciója
A SYCL koncepciója

A SYCL 2.2 célja továbbra is a gyorsítók programozásának drasztikus egyszerűsítése, de az 1.2-es verzióhoz képest immáron vállalható alapok mellett. Ettől a Khronos Group nagyon sokat remél, mert a SYCL 1.2 koncepciója nagyon tetszett a piacnak, de mivel gyakorlatilag régóta tudni lehetett, hogy egy zsákutcába vezetett a SPIR kivezetése által, a második verzióra várt mindenki, ami végre elérhetővé vált.

H​i​r​d​et​és

Hi​rd​eté​s​

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.