Az első 10 nm-es Intel processzor megjelenése után jön a GPD Win 3

Addig a GPD Win 2 marad a legerősebb bástya, ami jövőre megkapja a Smach Z-t ellenfélnek.

Igazán izgalmas év elé néz a PC-s platformra épülő kézikonzolok piaca, ugyanis a már elérhető GPD Win 2 elég erős ahhoz, hogy a komolyabb PC-s játékokkal elbírjon, persze minimális részletességgel, de ezen a szinten már az is csoda szokott lenni, hogy egyáltalán fut a program. A vállalat ugyanakkor már tervezi a GPD Win 3-at, amelyről egyelőre még nagyon keveset tudni, de annyi biztos, hogy az első 10 nm-es Intel processzor megjelenése után érkezik. Utóbbi nyilván egy kényszeres döntés, mivel a nagyobb teljesítményhez szükség van az újabb Intel architektúrára, ami viszont folyamatosan csúszik a 10 nm-es node-ot érintő problémák miatt.

A GPD Win 3 kapcsán megtudtuk, hogy a dizájnja tekintetében nem lesz lényeges változás a GPD Win 2-höz képest, valószínűleg ezért is nagyon fontos, hogy a következő generációs, Y sorozatú Core modell kerüljön bele, mivel a többet fogyasztó verziókhoz nem lenne elég jó a kialakított hűtés.

Érdekesség, hogy az utóbbi időben egyre több pletyka szól arról, hogy a GPD átvált Ryzen APU-ra, de erről egyelőre szó sincs. Valószínűleg a Smach Z teljesítménye adja a táptalajt ezeknek a híreszteléseknek, ez a rendszer ugyanis elvileg kész, ráadásul a tervezők nemrég be is jelentették, hogy a következő év elején megkezdik a tömeggyártást. Az efféle mende-mondákkal viszont az a gond, hogy a fejlesztések nem úgy működnek, hogy csak csettintésre gyártót lehet váltani. A GPD nagyjából annyira kötődik az Intelhez, mint amennyire a Smach Z az AMD-hez. A két, processzorokat kínáló cég aktívan segítette a rendszerek fejlesztését, így platformot váltani hatalmas kockázat lenne, főleg azt beleszámolva, hogy se a GPD Win gépek, se a Smach Z mögötti cég nem tőkeerős annyira, hogy a nagyobb partnerek technológiai és anyagi háttere nélkül megoldják az érintett rendszerek letervezését.

A fentiek viszont csak jót jelentenek, hiszen se az Intel, se az AMD nem támogatna két, hasonló rétegpiacra fókuszáló céget. Ez egyszerűen anyagilag nem éri meg, hiszen az ominózus szegmenst egy rendszerrel is ugyanúgy hoznák. A GPD Win és a Smach Z megoldások tehát azért létezhetnek egymás mellett, mert az Intel és az AMD számára az egész kezd presztízskérdéssé válni, miközben arányaiban olyan komoly összeget nem fektetnek be, tehát még ha az adott rendszer nem válik be, akkor sem buknak sokat. A következő év emiatt a GPD Win 2 és a Smach Z harcáról fog szólni, de valószínűleg olyan gyorsan jön a GPD Win 3, amilyen tempósan ez lehetséges, mivel a Smach Z ellen kelleni fog az extra erő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • GPD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés