Vége lehet az Intel bérgyártó üzletágának?

A DigiTimes szerint jelenleg nincs túl nagy tolongás a gyártókapacitásért.

Az Intel évekkel korábban jelentette be, hogy bérgyártásba kezdenek, aminek megvolt a maga indoka, ugyanis a vállalat rájött, hogy a gyártástechnológiák kifejlesztése egyre drágábbá válik, és ezeket a költségeket képtelenek lennének önmaguktól finanszírozni. Viszont, ha partnereket szereznek a kifejlesztett node-jaikra, majd egyre több üzemet húznak fel, akkor az adott gyártástechnológia reálisan kitermelhetővé válik. Nem sokban különbözik ettől a TSMC, azaz világ legnagyobb bérgyártójának modellje sem, azzal a különbséggel persze, hogy a tajvani vállalat saját lapkákat nem tervez magának, viszont minden egyes új gyártástechnológia költségeit úgy próbálják kitermelni, hogy egyre több gyárat építenek, ezzel pedig egyre több potenciális megrendelőt tudnak meggyőzni arról, hogy érdemes náluk készíteni az egyes chipeket. Nem véletlen az sem, hogy a Samsung bérgyártó divíziója is ezt az utat próbálja követni, egyelőre kisebb sikerekkel, de az üzlet lassan kezd beindulni.

A DigiTimes ugyanakkor úgy tudja, hogy az Intel bérelhető gyártókapacitásáért nincs túl nagy tolongás. Az egyetlen értékelhető ügyfelük az Altera, de az említett céget az Intel felvásárolta, és általában nem egy kifejezetten hatékony megoldás ilyen módon szert tenni a partnerekre. A többi potenciális ügyfél problémákkal küzd. Viszonylag sokan célozták a vállalat 10 nm-es gyártástechnológiáját, amely máig nincs reálisan bevethető állapotban, de ez nem csak erre a node-ra hat ki, hanem a 14 és a 22 nm-es kapacitásra is, ugyanis az Intel elsődlegesen magát részesíti előnyben, így pedig a meglévő partnerek nagyon nehezen jutnak gyártósorhoz.

Az Altera mellett egyébként a másik nagy ügyfélnek az LG volt beharangozva, de a dél-koreai cég a 10 nm-es node-ra tervezte a saját lapkáját, ezt viszont még mindig nem tudják hol gyártatni, legalábbis az Intel üzemein belül.

Nagyon valószínű, hogy az Intel a bérgyártásról nem szeretne lemondani, elvégre másképp nem tudnák tartani a lépést a TSMC és a Samsung fejlesztéseivel, amely vállalatok lényegében átvették a vezető helyet az elérhető legjobb gyártástechnológiák tekintetében. Ugyanakkor nehéz mit kezdenie a mostani helyzettel a Santa Clara-i óriáscégnek, hiszen a bérgyártás erősítése azt jelentené, hogy kevesebb terméket tudnak majd maguknak gyártani, ami szintén egy nem vállalható opció.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés