Hirdetés

2019. június 18., kedd

Hozzászólások

(#1) Tidus


Tidus
(PH! addikt)

Össze kellene borulni az AMD-vel. Az meg csak bérgyártóval gyártat. Igaz nem a 10, hanem ők már a 7-et erőltetnék.
Tehát lenne mit behozni.

(#2) JColee


JColee
(őstag)

Alterát évekkel ezelőtt felvásárolta az Intel...

[ Szerkesztve ]

Én már a következő rendszert is utálom.

(#3) smc


smc
(őstag)
LOGOUT blog

Ilyenkor van valami kártérítés pl az lg számára? Vagy konkrét szerződések nem köttettek?

[ Szerkesztve ]

i53570-2x4GB-GTX1050TIWF2OC4|MSSURBOOK|IPP12.9|MIMIX2

(#4) Reggie0 válasza Tidus (#1) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Csakhogy az a 7 nm az intel 10nm utan kullog.

(#5) [CS]Blade2


[CS]Blade2
(PH! addikt)

Ilyen hülye hírt.
Ha magának gyártja a saját cuccait és az utolsó db-ig mindig elfogy, és ezen több haszon van, mint bérbe gyártani másnak, akkor nem egyértelmű? Ha innen növeli a gyártást, akkor azt is a saját termékei gyártására kell fordítani.
Ez a hír már a bérgyártás vállalása hírnél meg lett válaszolva. Az Intel azért kezdett bele, mert volt szabad kapacitása. Most nincs, így nyilván most nem vállal bérgyártást,
de ez nem jelenti azt, hogy később nem üresedik meg egy pár gyártósor, és akkor az megint kiadó lesz. Már eleve ezért kezdett bele, hogy ne álljanak a kihasználatlan sorok.

Azt sosem mondták, hogy ők a saját cuccaik megfelelő mennyiségű gyártása mellett is fognak vállalni bérgyártást.

[ Szerkesztve ]

(#6) Silenc3Hun


Silenc3Hun
(őstag)

Tehát az Intel úgy akar bérgyártani, hogy közben a magukéra sincs elég kapacitás. Én ezt átgondolnám még egyszer a helyükben ;]

(#7) Reggie0 válasza Silenc3Hun (#6) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Egy gyartosor beinditasa nem olyan mint kiflit venni a sarki boltban. Nagyon sok honappal elore kell tervezni es ha bejon egy hiba akkor potolhatatlanul kieses lesz.

A bergyartasban pedig azert gondolkodik, mert az egy legyartott darabra eso technologiai/fejlesztesi koltseg egyre magasabb, tehat a gyartasi volument novelni kell, hogy a csipek arat ne tornassza felfele.

[ Szerkesztve ]

(#8) [CsuCsu] válasza Reggie0 (#4) üzenetére


[CsuCsu]
(őstag)

A konszenzus szerint egy szintet kepviselnek.

(#9) JColee válasza [CsuCsu] (#8) üzenetére


JColee
(őstag)

És a hírek szerint inkább az intel 10nm technológiával vannak gondok. Ha a kihozatalra gondolt, akkor valóban az intel a TSMC után kullog. ;]

Én már a következő rendszert is utálom.

(#10) Abu85 válasza [CS]Blade2 (#5) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nem teljesen. Az Intel ebbe azért kezdett bele, mert drágulnak a gyártástechnológiai fejlesztések, így nekik is egyre több gyárat kell építeni, hogy ezzel tartsák a lépést, de saját maguk nem tudnák kihasználni azt a kapacitást. Ezért létezik a bérgyártó üzletág. Csak a 10 nm-es node nem lett kész időre, az erre élő szerződésekkel nem tudni, hogy mi lesz, a 7 nm-es node fejlesztése sokban függ a 10 nm-es bérgyártóktól is, de ha ezek nincsenek, akkor félő, hogy problémás lesz a következő fejlesztés is.

A bérgyártás tehát alapvetően azért van az Intelnél, hogy tudják követni a TSMC-t. Másképp egyszerűen nem megy. Akkor már inkább azt kell csinálni, hogy a TSMC-től rendelni kell élvonalbeli gyártókapacitást.

(#9) JColee: Az se mindegy, hogy melyik 10 nm-es node. Az első generációs valóban eléggé közel van a 7 nm-es FF-hez, amit a TSMC kínál, de a második generációs azért erős visszalépés. Sokkal közelebb lesz a Samsung 8 nm-es LPP node-jához, ami igen messze van a TSMC és a Samsung 7 nm-es EUV node-jaitól.

(#8) [CsuCsu]: Az a konszenzus két olyan node-ra létezik, amelyek közül csak a TSMC-é gyártható. Papírsárkánnyal nem megy egy cég semmire.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#11) Pinky Demon válasza Reggie0 (#4) üzenetére


Pinky Demon
(PH! addikt)

Marmint miben kullog?
Hint: Semmiben. Teljesen osszevetheto a ket technologia, kiveve, hogy az intel 1 evvel a TSMC utan kullog.

(#12) Kendek válasza Tidus (#1) üzenetére


Kendek
(PH! nagyúr)

Kicsit félreérthető Abu ezen írása, hiszen egyrészt azt állítja, hogy nincs túl nagy tolongás az Intel gyártókapacitására, másrészt pedig, hogy a partnerek nagyon nehezen jutnak hozzá. Előbbi inkább azt sugallja, hogy a potenciális megrendelők nem kérnek belőle, utóbbi pedig azt, hogy az Intel nem tud elegendő gyártósort felajánlani.
Jelengeg az utóbbi az igaz, és ha az AMD az Inteltől függne gyártókapacitásilag, akkor most akár le is húzhatnák a rolót.

<-ƘƘ->

(#13) Abu85 válasza Kendek (#12) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Ha te érdeklődnél egy gyártósor iránt, de látnád, hogy nagyon nehezen tudnál még egyet szerezni, akkor inkább mennél oda, ahol a bővíthetőség realitás. Tehát az, hogy nem tudsz elegendő gyártósort felajánlani, már egy olyan tényező, amiből a potenciális megrendelők nem kérnek.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#14) Fücsök007 válasza Abu85 (#13) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

Igen, de a konkurencia most eleve jobb, tehát pár apróbb érdeklődőn kívül (akik nem tudtak TSMC-nél vagy Samsungnál bérgyártást foglalni) alapból nem is lehett tényező Intel, mivel túl sokat csúszott a 10nm-es node. Az már csak hab a tortán, hogy a leendő 10nm-es node inkább 12nm-es lesz, mivel az eredeti node EUV nélkül nem gyártható gazdaságosan, azokat meg régen átcsoportosították a 7nm-es részleghez. Ár tekintetében pedig nem hiszem, hogy a 8nm-es Samu bérgyártástól ne lenne drágább, szóval nagyon gyatra idényük lesz.

(#15) Kendek válasza Abu85 (#13) üzenetére


Kendek
(PH! nagyúr)

Jó, nyilván van összefüggés, de Tidus ötletének akkor sincs semmi értelme. Viszont úgy írta, mintha félreértette volna a helyzetet, és az AMD-nek akár lehetősége is lenne kiaknázni az Intel parlagon álló gyártósoraiban rejlő lehetőségeket. De amennyire én látom az Intel jelenleg inkább szűkében van az értékelhető szabad gyártókapacitásnak és a versenyképes gyártástechnológiának. :)

<-ƘƘ->

(#16) Oliverda válasza Pinky Demon (#11) üzenetére


Oliverda
(Jómunkásember)

Abban, hogy mialatt az Intel összekínlódott pár marék félig selejt 10 nanométeres Cannon Lake-et, a TSMC legyártott néhány tízmillió darab kvázi tökéletes 7 nanométeres lapkát (Apple A12 és A12X).

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#17) arn


arn
(PH! nagyúr)

Ezt 10-15 eve kellett volna elkezdeni, csokolom... mobilchipekbol szarra kerestek volna magukat. De hat mostanra mar kutya nem keresi az elavult technologiajukat. Mar nagyon regota az egyik legzsirosabb piac, ez van amikor egy ceg egy labon all, ok meg azt a labat is ellottek. Nem tudom sajnalni oket az elmult evek huzasai miatt.

RETRO HW-t veszek (VLB, Pentium, Tseng, GUS, Roland, etc)

(#18) [CS]Blade2 válasza Abu85 (#10) üzenetére


[CS]Blade2
(PH! addikt)

Ezt az Intel-től mondta valaki? ... mert szerintem ők ezt nem így tudják.

A bérgyártás kevesebb pénzt hoz, mint a saját termék gyártása és eladása.
Így az elsődleges dolog saját célra elég/több gyártósor.
Ha van saját célra elég sor, és eleget gyártanak, és pár sornak le kell állni, akkor azt kiadják bérgyártásba.

Ha azt mondták, hogy kifejezetten bérgyártásra akarnak gyárakat felhúzni, akkor lehet, hogy épp bőven eleget gyártottak a saját cuccaikból, és már jó dolgukban nem tudták, hogy mit csináljanak.

Most viszont nem tudnak eleget gyártani, így egyértelműen rövid távon nem lesz kiadó sor.
A kérdésre a válasz így: Nem lesz vége a bérgyártó üzletágnak. Ha lesz fölös kapacitás, akkor az kiadó lesz. Hülyék lennének porosodni hagyni vagy szétszerelni idő előtt.

(#19) Hohocali válasza [CS]Blade2 (#18) üzenetére


Hohocali
(fanatikus tag)

Melyik cég alapoz olyan gyártókapacitásra, ami egyszer van egyszer nincs?

"az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)

(#20) DraXoN válasza [CS]Blade2 (#18) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

Csak ez így nem jó, nem lehet tervezni a kapacitással, se önmaga, se azok részéről akik gyártatnának... így inkább mennek olyan helyre ahol lehet tervezni is ezzel...

Mert a gyártandó chippet az adott technikára kell tervezni, nem lehet csak úgy átvinni az intel 14nmét a Glofo vagy tsmc 14nmére... konkrétan újra kéne tervezni hozzá a chippet, ami legjobb esetben is 1 év, és jó pár millió "belelapátolása" a termékbe (és akkor nagyon ideális volt az eset)...
A különböző gyárak esetleg más anyagokkal, anyagvastagsággal dolgoznak, ezáltal akár az egész chippet újra kellene tervezni.

Egy ennyire kiszámíthatatlan gyártási kapacitásért senki nem fog sorban állni, főleg, hogy hirtelen jön egy felső döntés és mindenki más elől elveszik a kapacitást mert "nekem épp kell" ...
Erre nem lehet építeni.

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#21) Reggie0 válasza Pinky Demon (#11) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Osszevethetonek osszevetheto, csak a TSMC fele N7FF HPC vetheto ossze az intel 10nm-el, ugyanis a sima N7FF csak 6 savos, mig a sima intel 10nm 7.5 savos, ami a TSMC oldalon mar a HPC kategoria. Nyilvan ennek az az oka, hogy a TSMC jobban lo a mobilos szektorra, mint az intel. Mindemellett, az intelnel kisebb az MMP es CPP, szoval a tranzisztorsurusegben a lemaradasuk lenyegeben a tobb savnak tulajdonithato, viszont a sebesseg nagyobb.

[ Szerkesztve ]

(#22) JColee válasza Reggie0 (#21) üzenetére


JColee
(őstag)

Van erre forrásod is? Egyébként ha intelnél a standard cella 7.5 sávos, akkor az nagyobb nem? Persze attól függ, hogy melyik gyártó mit ért egy sáv szélesség alatt.

Én már a következő rendszert is utálom.

(#23) Reggie0 válasza JColee (#22) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Persze, hogy van, teli van vele a net. Pl.: https://www.semiwiki.com/forum/content/6713-14nm-16nm-10nm-7nm-what-we-know-now.html

Nem nagyobb, hanem tobb, de a savok szama elegge valasztott dolog a litografia parametereihez kepest.

[ Szerkesztve ]

(#24) Duree


Duree
(PH! kedvence)

Mostanában nagyon rá jár a rúd az Intelre.

Notebook javítás alaplap szinten, csatlakozók , chipset , smd csere. Kijelző és káva javítás, csere

(#25) Abu85 válasza Reggie0 (#23) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Az már nem sokat ér. Az Intelnek az a node-ja nem készül el soha. Helyette jön a második generációs fejlesztés, ami sokkal szerényebb paraméterekkel bír, cserébe gyárthatók rajta a lapkák.

A TSMC-nek sem készül el soha az FF HPC. FF+ lesz a következő már EUV-vel.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#26) JColee válasza Reggie0 (#23) üzenetére


JColee
(őstag)

Pont ezt az összehasonlítós cikket nem találtam meg sajnos :D
Egyébként itt az utolsó táblázat sem éppen azt támasztja alá, amit te mondasz...
Van kb 10 különböző mérőszám a tervezési szabályokra, és egyik technológiának itt van előnye, másiknak meg máshol. De ahogy már szó is volt róla, TSMC semmiképpen nem kullog az intel mögött.

[ Szerkesztve ]

Én már a következő rendszert is utálom.

(#27) ShiTmano válasza Reggie0 (#4) üzenetére


ShiTmano
(tag)

Ezt nagyon rosszul tudod. Az előző terv még majdnem ugyanazt tudta, mint a TSMC 7nm, de mivel nem tudták megoldani így lazítottak a paramétereken, szóval már gyengébb lesz. [link]

Ja látom, Abu is válaszolt rá.

[ Szerkesztve ]

"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim

(#28) Reggie0 válasza Abu85 (#25) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Ahhoz kepest kijott 10nm-es procijuk amin a GPU-val szivtak meg igazan, mert nem azt az stdcell libet hasznalja, mint a CPU, igy le kellett tiltani.

(#29) Oliverda válasza Reggie0 (#28) üzenetére


Oliverda
(Jómunkásember)

Igen, bár a megjelenés ellenére elég messze vannak a tömegtermeléstől. Illetve felmerül a kérdés, hogy miért tervezték egyáltalán bele abba a lapkába a GPU-t, ha ennyire nyilvánvaló volt, hogy nem fog működni.

Szvsz a Cannon Lake csak tessék-lássék okból került piacra, így el lehet mondani, hogy meg lehet vásárolni rá épített terméket.

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#30) runingman válasza ShiTmano (#27) üzenetére


runingman
(tag)

ja igen tudjuk, itt mindig minden gyenge és szar lesz amit az Intel csinál, ja de várjál mégsem...

az idei év elég komolyan megválaszolja majd a kérdéseket, nekem személy szerint az első az lesz hogy mégis mikor jönnek az AMD első 7nm-es cuccai, és amik majd jönnek mégis mennyibe fognak fájni, és valójában mit fognak tudni, ha ez kiderül majd beszélhetünk arról van e valami alapja a hypenak ami itt folyik

(#31) Pinky Demon válasza Reggie0 (#28) üzenetére


Pinky Demon
(PH! addikt)

Valamint a letiltott GPU ellenére is ugyanolyan TDPvel jött mint a 14 nanos testvére, ráadásul lassabb órajellel. Az egy PR stunt volt, hogy megnyugtassák a befektetőket, hogy van működő 10 nanojuk és hogy pár napig róluk cikkezzenek, de arra semmiképp se alkalmas, hogy példaként szerepeljen abban a vitában, hogy a TSMC kullog az ő 10 nanojuk után.

#30: ez nem egy Intel AMD vs, hanem bérgyártó vs, és bizony a 7 nm már pár hónapja pár millió példányban elérhető.

[ Szerkesztve ]

(#32) Joczek válasza Reggie0 (#23) üzenetére


Joczek
(kvázi-tag)

Ja, csak nem másfél éves cikket kellene linkelned. Tudvalevő, hogy az Intel nagyon agresszív volt a 10nm-rel, ami nem működött és vissza kellett venni a specifikációkból. Valószínűleg nem lesz semmivel jobb az Intel 10nm-e a TSMC 7nm-étől.

[ Szerkesztve ]

(#33) Abu85 válasza Reggie0 (#28) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nem az a problémája a Cannon Lake-nek. Ugyanabba a gondba szaladtak bele, amibe az AMD a Llano esetében. Vagy a CPU, vagy az IGP működik, de egyszerre elég ritkán. Magukon a lapkákon jó a CPU és az IGP is, csak ha mindkettőt bekapcsolod, akkor annyira instabil a legyártott termékek többsége, hogy az 500 MHz-es órajel is elérhetetlen a CPU-val, és az IGP-vel is. Nagyon ritka, amikor úgy igazán működik egyszerre a kettő. Új steppinget erre lehet csinálni, mert az AMD is megoldotta anno a Llano esetében ezt a fajta gondot, csak ettől még ugyanúgy rossz az általános kihozatal, tehát teljesen felesleges pénzt ölni az első generációs 10 nm-es node-ba. Sose lesz használható. A második generációs változatra kell koncentrálni, a Cannon Lake-nek pedig ennyi volt.

(#29) Oliverda: Azért nem volt nyilvánvaló, hogy nem fog működni. Egyszerűen csak van ilyen.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#34) Geri Bátyó


Geri Bátyó
(őstag)

Igazából nem lep meg, hogy döglődik a rendszer, mert a 22 nm-re már senki sem kíváncsi, a 10 nm még nem termel, a 14 nm meg jelenleg "hiánycikk"!

Inkább az a durva, hogy most ölnek rengeteg pénzt a 14 nm-be és emiatt még 2021-ben is az alsóbb kategória erre fog épülni, miközben akkorra már az 5 nm-t kellene gyártani. Pedig valószínűleg még a 7 sem lesz piacon, mert be kell hozni a 10-es buktát. :(((

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#35) DraXoN válasza Geri Bátyó (#34) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

.. nagy sz*rgörgetésnek leszünk szemtanúi az elkövetkezendő években intel részéről... évekbe fog kerülni a "helyreállás"...

főleg ha az új ryzenek a pletykáknak megfelelő formában jönnek..

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#36) Geri Bátyó válasza DraXoN (#35) üzenetére


Geri Bátyó
(őstag)

Ez sajnos egyértelműen látszik. :( Én inkább ráfeküdnék a 7 nm-re (ami elméletileg jól halad) és kukáznám 10-et, benyelve a veszteséget, mert így csak még nagyobb hátrányba kerülnek. Pláne, ha a 10 nm-t is 4-5 évig akarnák használni!

Ha a Ryzen 3 csak 80-90%-át hozza a pletykáknak, már akkor is izzadhat az Intel rendesen!

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#37) Reggie0 válasza Oliverda (#29) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Persze, de ez alapjan az nem mondhatjuk, hogy nincs az a node, szimplan csak szar.

(#36) Geri Bátyó: Ezeket a fejleszteseket atfedesben inditjak, mert eleg hosszu idot vesznek igenybe.

[ Szerkesztve ]

(#38) Geri Bátyó válasza Reggie0 (#37) üzenetére


Geri Bátyó
(őstag)

Ezzel nincs is baj, csak már ott tartunk, hogy a 14 nm rég túllépett a 10 nm időszakán és ehhez képest még évekig itt lesz. A 10 nm-t még be sem vezették, miközben már a 7 nm-en kellene lassan gyártani.

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

(#39) Oliverda válasza Reggie0 (#37) üzenetére


Oliverda
(Jómunkásember)

Ja, így nehezebben tudnak perelni a befektetők, bár egyelőre nincs is rá különösebb okuk.

Első TransferWise átutalásod £500-ig ingyen: kérd a kódod privátban!

(#40) Reggie0 válasza Geri Bátyó (#38) üzenetére


Reggie0
(PH! nagyúr)

Intel 10nm es TSMC 7nm ugy tunik eleg sokaig itt lesz, mert ezekre az fpgagyartok is ramennek, mar beterveztek ezekre a termekeket, viszont valtani is sokkal lomhabban tudnak/szoktak, mint mas csiptervezok es a termekciklus is sokkal hosszabb. Pl. 10 eves fpga-k meg siman gyartasban vannak es az uj sorozatot is sokevente adjak ki. Raadasul FPGA fronton meg most lesz a robbanas, mert vegre kezdenek kezelheto meretuve es sebesseguve valni. Jelenleg is Altera (Intel)14nm-en gyart, Xilinx meg (TSMC)16nm-en (orajelben altera vagy 25%-al jobb).

[ Szerkesztve ]

(#41) runingman válasza DraXoN (#35) üzenetére


runingman
(tag)

Nekem is kitöltenél egy lottó szelvényt? Mert úgy érzékelem hogy te neked valamiféle varázsgömböd lehet, ami megmondja mi lesz :)

most leírom az én verziómat, ami tényeken alapul:

az AMD annyira előre tört hogy keményen lefaragott a piaci részesedésből 5%ot, az új Ryzenekkel… 2 év alatt! most per pill. 76,5 a 23,4 ellenében Intel javára. A 82,5 vs. 17,5-höz képest szebb eredmény, ez volt a valaha legrosszabb. ha trendet figyeljük, és ha a Zen2 nem lesz valami űberdurva cucc, jó áron, akkor igazából ez a dolog nem nagyon fog változni 1 év múlva sem, lesz kb. 72 vs 27, de akkor már jönnek az új 10nm-es intel cuccok, és 14nm-es kapacitásból is dömping lesz (olcsóbb lesz sokkal), már ott beindulhat egy csökkenés AMD részesedésből. ha pedig Intelék tartják magukat a tervhez (szerintem nagyon felszívták magukat szóval esélyes), akkor legkésőbb 2022 elejére megjön az igazi 7nm, amivel igazán nagyot villanthatnak. Szóval a sz*rgörgetés szerintem nem igazán fedi a valóságot... de hinni lehet bármiben

még mielőtt valaki azzal jönne hogy védem az Intel-t, ez egyáltalán nem igaz, de nem szeretem ha az előtt kijelentünk egy termékről valamit , hogy megjelenne, és hogy milyen hatással lesz a piacra. A Zen és a Zen+ sem váltotta meg a világot az AMDnek, elindult valami, de ez még édeskevés. Mint írtam Zen2 ha már a piacon lesz és látjuk mire képes, akkor érdemes jósolni.

[ Szerkesztve ]

(#42) JColee válasza runingman (#41) üzenetére


JColee
(őstag)

Első pont a linkeden:

"This graph counts the baselines submitted to us during these time period and therefore is representative of CPUs in use rather than CPUs purchased."

"még mielőtt valaki azzal jönne hogy védem az Intel-t, ez egyáltalán nem igaz, de nem szeretem ha az előtt kijelentünk egy termékről valamit , hogy megjelenne, és hogy milyen hatással lesz a piacra"

Vicces, hogy ezt írod, mert pont ugyanezt csinálod te is. :D

Én már a következő rendszert is utálom.

(#43) ukornel válasza runingman (#41) üzenetére


ukornel
(senior tag)

Nem szerencsés a CPUBenchmark ide linkelt oldalát alapul venni, ha a tényleges piaci részesedésről akarsz képet alkotni.
Ide idézem, amit a grafikon alatt, 1. pontban írnak:
"This graph counts the baselines submitted to us during these time period and therefore is representative of CPUs in use rather than CPUs purchased." [aláhúzás tőlem]

[upsz előttem megválaszolták :R ]

A Zen2-ről már szinte mindent lehet sejteni, és pár nap múlva majd tudni is - bizony úgy tűnik, durva cucc lesz; de egyetértek azzal, hogy ha már piacon lesz, akkor térjünk rá vissza.
Úgy tűnik, az 1 év múlva feltételezett 10nm Intel technológia nem azokat a paramétereket fogja hozni, ami komolyan megszorongatná a TSMC 7nm-en gyártott lapkákat.

[ Szerkesztve ]

(#44) Abu85 válasza runingman (#41) üzenetére


Abu85
(HÁZIGAZDA)

Nem a felszívástól függ, hogy jó lesz-e gyártástechnológia. A 14 nm-es problémák után a 10 nm-re is felszívta magát az Intel, fogadkoztak folyamatosan, hogy a 14 nm-es átállás a nehézségeivel is megérte, mert 10 nm-en emiatt minden flottul fog menni. Erre tessék...

A probléma sokkal inkább az, hogy az aktuális csíkszélességeken már nem igazán működik az Intel régebben bevált spórolós stratégiája, vagyis az, hogy minden újítást majd akkor vezetnek be, ha már kellően kiforrott, így költséghatékonyak a gyártástechnológiai fejlesztéseik. Viszont innen nehéz váltani, mert az újítások gyors bevezetéséhez pénz kell, sokkal több pénz, mint amennyit ma költenek, de nincsenek nagy megrendelőik, akikre alapozva építhetnek még egy-két gyárat a saját maguk által használtakon túl, hogy ezekkel kitermeljék az élvonalbeli, kísérleti technológiákhoz szükséges pénzt. Az R&D-t sem akarják valószínűleg jelentősen megnövelni, hiszen akkor meg durván leesik a profithányad.

Az a helyzet, hogy a 10 nm-es gyártástechnológia sorban már a második, aminek a bevezetésével baj van, és ez már egy folyamat eredménye, mert a 14 nm-re még rá lehetett mondani, hogy egyedi esetről van szó, de a 10 nm-re már nem. Ahhoz, hogy a 7 nm jó legyen, nem felszívni kell magukat, hanem vadul elkezdeni gyárakat építeni, és odacsábítani egy rakás partnert, vagy durván meg kell növelni a gyártástechnológia R&D-t.

[ Szerkesztve ]

A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi.

(#45) Pinky Demon válasza runingman (#41) üzenetére


Pinky Demon
(PH! addikt)

Ellenben mindhárom nagy amazonon (com, uk és de) első helyezett valamelyik ryzen, neweggen 2., 3. helyet hozzák, mindfactoryt nem is említem. DIY piacon aktuális eladásokat tekintve nagyon megy a ryzen, az üzemelő összes gépet tekintve (beleértve a 7 éves valamint OEM gépeket és laptopokat is) lassabban kúszik fel a részesedés, de ettől még nem kell bagatellizálni a dolgokat, mert a te állításod is pont annyira fals, mint amikor valaki a mindfactory alapján már temeti is az intelt.

(#46) ukornel válasza Abu85 (#44) üzenetére


ukornel
(senior tag)

Na, pontosan erről van szó!
Újra és újra büszkén jelentették, hogy megint megoldottuk EUV nélkül... ami szép és jó a költséghatékonyság szempontjából, viszont most nagy hátrányát érzik.

Valójában "csak" annyi a fontos, hogy a K+F büdzsét megnöveljék, de durván.
Azt, hogy ezt hogyan oldják meg: nagyarányú partnerbevonással és kapacitásbővítéssel, vagy a nyereséghányad és a tartalékok lefogyasztásával, az már felelős mérlegelés kérdése.
Az Intel K+F költségvetése <1/3-a a profitnak - lenne miből finanszírozni a fejlesztéseket, sőt szvsz még hitelük is lenne ilyesmire; csak végre egy vezetőnek be kellene vállalni, hogy a negyedéves jelentést követősen a részvények esnek, nem pedig új csúcsokat érnek el :(
A lényeg, hogy a technológiai szemlélet újra teret nyerjen az utóbbi időkben túlságosan elhatalmasodott nyereségességi szemlélet mellett.

[ Szerkesztve ]

(#47) DraXoN válasza ukornel (#46) üzenetére


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

csak a túlzott "nyereségi szemlélet mód" nem egy vállalatot vitt már csődbe, mert túl keveset költött a fejlesztésekre ... amikor elkezdték persze jók voltak, de idővel a piac elhaladt mellettük és nem volt mit eladni... majd megszűntek...

intel most még nem tart itt... de ha még pár nem sikerült fejlesztést csinál, akkor könnyen lemaradhat.. így hacsak nem tudják biztosan, hogy jó lesz az "új 10nm" és "7 nm", illetve az "új generációs architektúrák", akkor növelni kellhet a fejlesztési költségeket...

persze lehet játszani "biztosabbra"... és nem erőből.. amd pl. mivel korlátozottabb anyagi lehetőségei voltak, mikor az FX vonal nem sikerült úgy mint kellett volna a vele kapcsolatos fejlesztések egy részét törölte és a többit is "takarék lángra" vette és "mindent az új technikára" tett fel...

persze lehet intel is ezt játszik, és titkolva tervez valami "nagy lépést"... nem lehetetten, de rá mondjuk nem volt ez jellemző.. viszont ellenben látszik, hogy "kapkod", a partnereik izzadnak olyan gyorsan jönnek az új termékeik, nem is tudjak eleget gyártani (a raktárak se voltak eléggé feltöltve), de "bejelentik"... olyan termékeket demoznak ami nincs is, és nem is lesz egyhamar (évek múlva esetleg egy másik technikával.. tavaly nyári chillelt cpu)...
nem sikerül a 10nm de kiadnak rá egy kb. nem is kapható (csak kínában), alig működő cput (befektető nyugtatás?)

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.