A Zen architektúrához is felhasználja az Athlon nevet az AMD

A vállalat két új, rendkívül olcsó SoC APU-val készül a Computexre.

Az AMD az utóbbi időben leginkább a teljesítményorientált processzorok piacával foglalkozott, így a 100 dollár alatti szinten az öregedő, korábbi generációs modellek voltak elérhetők. Ugyanakkor ez a terület is kifejezetten fontos, mivel rengeteg olyan PC kerül eladásra, amelyeknél nincs igazán lehetőség 50-70 dollárnál drágább processzort választani, és ezt az Intel a Celeron és Pentium modellekkel ki is használja.

A Computex közeledtével az AMD is újítani szeretne ezen a piacon, így újra előveszik az Athlon nevet, amelyre két darab, rendkívül olcsó SoC APU-t adnak majd ki. Ezek ismert paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Raven Ridge – Athlon asztali, alacsony fogyasztású generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
200GE (2 mag) 3,2/3,2 GHz van 2 x 512 kB 4 MB Vega 3 192 1000 MHz 35 W
PRO 200GE (2 mag) 3,2/3,2 GHz van 2 x 512 kB 4 MB Vega 3 192 1000 MHz 35 W

A Socket AM4-es foglalatba helyezhető lapkák között igazából csak a PRO jelzés az eltérés. Utóbbi igazából az üzleti piacra szánt Ryzenek képességeivel egészíti ki az alapkonfigurációs Athlon 200GE-t.

Fontos megjegyezni, hogy az Athlon SoC APU-k turbója megegyezik az alapórajellel. Itt arról van szó, hogy a Zen architektúra működése miatt ezt a paramétert nem lehet csak úgy letiltani, ugyanis a rendszer alapvető része. Mindazonáltal beállítható úgy, hogy a végeredmény gyakorlatilag a letiltással legyen egyenlő, tehát ha eltekintünk a hardver működésétől, akkor úgy is lehetne fogalmazni, hogy a két új modell nem alkalmaz turbót. Az IGP láthatóan eléggé meg lett vágva, de még ilyen paraméterek mellett is elég lehet a Celeron és Pentium modellekben található grafikus vezérlő ellen.

Sajnos az érkező Athlon SoC APU-k pontos ára még nem ismert, de hamarosan kiderül. Az újdonságokkal az AMD elsődlegesen az OEM partnereket célozza, de dobozos kiszerelések is lesznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés