Új korlátozást vezet be a CUDA-ra az NVIDIA

A vállalat végfelhasználói licencszerződés módosításával minden módon tiltja a CUDA kódok nem NVIDIA hardveren való futtatását.

Hirdetés

Az NVIDIA az előző hónapban módosította – igen nagy csendben – a CUDA végfelhasználói licencszerződését, amely kiegészült egy érdekes ponttal. A vállalat már korábban is próbálta tiltani a fejlesztőkörnyezet, illetve a mögöttes technológia visszafejtését, de most konkrétan már azt is szabályozzák, hogy a kód egyáltalán min futtatható. Az új szerződés értelmében tehát a vállalat megtiltja a generált kódok és tartalmak, nem NVIDIA hardveren történő elindítását.

Ez egyértelmű jelzés például a binaris CUDA állományokat futtató ZLUDA számára, ugyanis a frissített EULA a linkelt hírben szereplő lehetőség előtt bezárja a kaput. Persze teszi ezt csak papíron, ugyanis a felhasználók még mindig uralják a saját rendszereiket, azaz figyelmen kívül is hagyhatják a végfelhasználói licencszerződés új pontját. Utóbbi azért lehet reális lehetőség, mert az USA-ban már volt egy hasonló per az Oracle és a Google között az egyes API-k kapcsán, és ebben az ügyben a bíróság kimondta, hogy az API-k másolását és felhasználását senkinek sem lehet szerzői jogvédelemre hivatkozva megtiltani. Márpedig az NVIDIA most önkényesen ezt tette, és a jogi előzmények tudatában az új szerződési feltételük extrém nehezen tartható be az irányadó piacokon.

Valószínű, hogy az NVIDIA célja az elrettentés, mintsem egy per előkészítése, ugyanis a korábbi bírósági döntés után a jogi álláspont tiszta. Ugyanakkor a változás bizonyos ügyfeleket eltántoríthatnak a CUDA kódok nem NVIDIA hardveren való futtatásától, de ennek az is a veszélye, hogy a potenciális partnerek inkább kiszakadnának egy ennyire szabályozott környezetből, hiszen sosem jó, ha hirtelen egy rendkívül erős korlátozással bővül az EULA, akkor is, ha annak betarthatósága jogilag minimum kétséges.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés