Fellép a hamisított GeForce-ok ellen az NVIDIA

Kínában olyan mértékűvé vált a termékhamisítás, hogy a zöldek nem nézik tovább tétlenül.

Bár a VGA-k szegmensében mindig is jelen voltak a hamisított termékek, a kriptovaluta-bányászat legutóbbi összeomlása óta egészen komoly mennyiségű hamis GeForce ömlik rá Kínára. A MyDrivers riportja szerint ezt már az NVIDIA sem hagyja szó nélkül, és számos kínai kereskedőcéggel együttműködve azon dolgoznak, hogy felszámolják a hamis raktárkészleteket.

Hirdetés

Azt tudni kell, hogy a legtöbb online kereskedelmi platformnak nem érdeke a termékhamisítás elősegítése, pusztán gyártói segítség nélkül nehezen tudnak bármit is tenni ellen, mert nincsenek olyan adatok birtokában, amivel nagy biztonsággal ki tudnák szűrni a hivatalos licenc nélkül árult VGA-kat. Az is lényeges, hogy itt a hamisítás nem kifejezetten azt jelenti, hogy nem működő terméket árul az adott gyártó, hanem olyan megoldást helyez a dobozba, amely hivatalosan nem létezik. Például a nyugaton is híressé vált 8 GB-os GeForce RTX 3070 TiM grafikus vezérlő jó példa erre, ugyanis notebookokba szánt GPU-t használ, és a szóban forgó lapkák asztali szinten való újrahasznosítására az NVIDIA sosem adott engedélyt. A hardver ettől még persze működik, csak nem olyan teljesítményű, mint az igazi asztali variáns.

A legtöbb hamisítvány olyan márkáktól kerül piacra, mint az 51RISC, a Corn vagy az MLLSE, és a legnagyobb gond, hogy ezek a cégek már eljutnak a nyugati piacokra is például az eBay-en keresztül, de már volt rá példa, hogy feltűntek az Amazon és a Newegg webáruházában is.

Az NVIDIA a JD.com és a Douyin platformokon belül elérte, hogy új szabályok legyenek a használt és felújított termékek értékesítésénél, ami rögtön korlátozta a bizonyos régi GeForce-ok eladhatóságát. Ezen túlmenően a zöldek nyíltan kinyilvánították, hogy mely gyártókkal nincs hivatalos partnerkapcsolatuk.

A fogyasztók felé a zöldek három ajánlással éltek, annak érdekében, hogy lehetőség szerint senki se vásároljon magának hamisított GeForce-ot. Az első és legfontosabb, hogy az NVIDIA szerint csak GeForce RTX 40-es sorozatú VGA-t szabad vásárolni a saját termékpalettájukról, emellett pedig csak a hivatalos gyártópartnerek megoldásait érdemes kiszemelni. Ha valaki megelégedne egy GeForce RTX 30-as sorozatú VGA-val is, akkor annyi az ajánlás, hogy csak olyan modellt szabad megvenni, amit a kriptovaluta-bányászat összeomlása után terveztek és gyártottak. Ilyen például a GDDR6X-es GeForce RTX 3060 Ti vagy a 8 GB-os GeForce RTX 3060.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés