Nem váltotta meg a világot a G80

Nem egészen két héttel az NVIDIA legújabb, csúcsteljesítményű grafikus processzorának, a G80-nak a premierjét követően tajvani videokártya-gyártók az egyöntetű szakmai siker ellenére szkeptikusan nyilatkoztak az új csúcsmodellel kapcsolatban. Bár az új processzorra épülő GeForce 8800 GTX és GTS videokártyák mind a felvonultatott technológiát, mind a grafikus teljesítményt tekintve kiemelkednek a mezőnyből, a gyártók mégis gyér keresletre panaszkodnak, pedig ezúttal még szállítási nehézségek sem akadályozzák az új csúcsmodellek térnyerését.

A piaci szereplők szerint a lanyha kereslet legfőbb oka, hogy a vásárlók jelentős része nem engedheti meg magának egy G80-alapú videokártya beszerzését, ezért a DirectX 10-kompatibilis grafikus vezérlőkre vágyó felhasználók inkább bevárják a G80-as széria olcsóbb, középkategóriás vagy belépőszintű tagjainak érkezését. Az NVIDIA a legutóbbi ütemterv szerint idén már nem jelentkezik új termékkel, a jövő év első negyedében ugyanakkor két új GPU is napvilágot lát majd G84 és G86 típusjelzéssel, jóllehet ezek pontos paramétereit egyelőre homály fedi.

A gyártó szerint a G8x családot az új architektúra rendkívüli skálázhatósága miatt minden eddiginél könnyebb lesz új tagokkal kiegészíteni, a GeForce 8-as széria így rövid időn belül több új típussal (az NVIDIA vezetőjének korábbi nyilatkozata szerint egy éven belül kilenc variánssal) bővülhet belépőszinttől a csúcskategóriáig.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés