Nem akármilyen asztali felhőt kínál a LEAP Computing

A felhős játék és munka régóta egy olyan téma a piacon, ahol időnként a cégek érdeklődése felerősödik, majd alábbhagy. A koncepció önmagában nem rossz, és ezt egy cikkben részletesen elemeztük is, de a késleltetés az internet igénybevétele miatt kellemetlenül magas lehet. Jelenleg újra egy olyan szakaszba kerültünk, ahol a felhő iránt az érdeklődés felerősödött, így a korábbi cégek helyére újak kerültek, egyre nagyobb ígéretekkel.

A LEAP Computing által kínált szolgáltatás azonban még az eddigi ígéreteken is túltesz. A vállalat régóta fejleszti a rendszerét, így nem tekinthetők amatőrnek, és nem kevesebbet kínálnak, mint a késleltetés radikális csökkentését. A felhős játéknak, illetve egyéb felhasználásnak ugyanis a legnagyobb korlátja ez, mivel túl sokáig tart, amíg a beviteli adat megjárja az internetet, abból egy képkocka keletkezik, ami végül kikerülhet az kliensek képernyőjére.

A LEAP Computingnak nincs komoly titka. A cég a manapság megszokott felhős optimalizálást megfejeli az izommal, így a streamelés nem 30 vagy 60 képkocka/másodperces sebességgel működik, hanem akár 144 képkocka/másodperccel is elérhető. Ez már önmagában drasztikusan csökkenti a késleltetést, hiszen sokszorosára nőtt a sebesség. A szerver oldalán is számos trükköt alkalmaz a vállalat, amelyekről korábban már írtunk.

A LEAP Computing ugyanakkor nem kínálja olcsón a szolgáltatást. Ennek alapára havonta 60 dollár, ami nyilván megmagyarázható azzal, hogy ilyen minőséghez és sebességhez a szerver oldalán kell az erő, vagyis a világban elhelyezett gépeket költséges lesz fenntartani. Ugyanakkor aki csúcsminőséget szeretne annak megérheti, főleg úgy, hogy egy kezdő akció keretében a havi előfizetés most limitált ideig csak 30 dollár.

A HyperGate szoftverrel egyébként a LEAP Computing nem egy tipikus felhős szolgáltatást kínál, hanem egy teljes asztali felhőt. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó egy virtuális gépet fizet elő. Otthonra elég egy alapvető PC, amelyre telepíthető a HyperGate szoftver, és ezzel elérhető a szerverben az erőforrás, amelyre telepíthető a kívánt operációs rendszer, illetve a hozzá való programok, játékok, valamint tárolhatók az adatok. Az élmény lényegében ugyanaz, mint egy átlagos PC esetében, csak a felhőből kínálva.

Előzmények

Hirdetés