Multilevel Recording: jön a 2GB-os CD

A TDK hamarosan piacra lép új generációs CD-RW meghajtóival, amelyek a MultiLevel Recording (ML) technológia segítségével a korábbinál 3-szor nagyobb kapacitású lemezeket képesek írni. Az új módszer lényege, hogy a korábbi bináris kódolás helyett (a lemez visszaveri a ráeső lézerfényt vagy nem) 8 különböző mértékű fényvisszaverésre képes, így egyetlen ponton 3 bit tárolható.

A MultiLevel Recording segítségével a lemezek kapacitása és az írási sebesség is megháromszorozható: a mostani 650-700MB és 12x értékek helyett 2GB és 36x sebesség az új technológia jellemzői. A tárkapacitást pedig tovább tervezi növelni a TDK, előbb 2.6, majd 3.2GB-ra. További előny, hogy az új lemezek - kis átalakítással - a mostani gyártósorokon készíthetők, és a meghajtókat is csak egy extra IC-vel kell felszerelni.

A TDK mellett a rendszer kifejlesztésében részt vett a Mitsubishi, a Plextor és a Calimetrics Inc. is. Az első termékek várhatóan ősszel kerülnek a boltokba. A 120mm-es, 2GB kapacitású lemezek mellett tervezik egy 80 és egy 60mm átmérőjű változat bemutatását is, 650 ill. 200MB kapacitással. Ez utóbbiak elsősorban a digitális kamerák és a hordozható MP3-lejátszók piacán válhatnak népszerűvé, áruk ugyanis töredéke a ma általánosan használt flash memóriákénak. Az ML nem kíván a DVD vetélytársa lenni, de jó néhány évvel meghosszabbíthatja a CD életét.

Hirdetés