Mobil processzorok az Inteltől

Az Intel ma mutatta be a mobil Pentium III processzorcsalád két legújabb tagját, az 1 GHz-es és a 900 MHz-es változatokat. Ezzel a lépéssel megelőzte a nagy vetélytársat, az AMD-t, amely a mobil processzorcsaládját valószínűleg csak a CeBiT-en (vagy még később) mutatja be. A mobilprocesszorok piaca különösen fontos kell hogy legyen mindkét nagy gyártónak, mert a PC-s piac visszaesésével ellentétben ez a szegmens dinamikusan fejlődött.

A mobil PIII-asoknál megszokott SpeedStep technológiának köszönhetően az Intel lapkák teljesítményfelvételét jelentősen leszorítható. Akkumulátoros üzemmód esetén az 1 GHz-es és a 900 MHz-es processzor is visszaveszi az órajelet 700 MHz-re, ezzel a fogyasztás 2 Watt alatt marad, aminek köszönhetően akkumulátortól függően 5-7 óra üzemidővel számolhatunk. Természetesen, tápról mindkét processzor járatható az eredeti órajelen. Az erősebbik chip ára jelenleg 562 dollár, míg a kisebbiké 722 dollár.

Az alacsonyabb igényeket kielégítő mobil Celeron-család is bővült egy taggal. A 750 MHz-es változat ára 181 dollár lesz.

A processzorok iránti fokozott keresletet jelzi, hogy már két óriás is bejelenttette 1 GHz-es mobil PIII-mal szerelt notebook-ját.

Az első a Hewlett-Packard Pavilion N6395 modellje volt, amelynek paraméterei igencsak figyelemre méltóak: 15 colos TFT kijelző, 256 MB memória, 30 GB-os merevlemez, 8x-os DVD, mindössze 2,6 kilogramm és 2,5 centiméteres vastagság. A jellemzőkkel párhuzamban az ár is figyelemre méltó: 3199 dollár, amely majdnem 1 millió forint. A második helyet a Compaq Computer Corporation szerezte meg Armada E500 jelzésű gépével. Az E500-as teljesítménye és felszereltsége szinte megegyezik a HP termékével.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Hirdetés