MIPS-alapú processzorok köré építi új alaplapjait a Tyan

A főként szervereiről ismert Tyan bejelentette, hogy elkészítette első nem x86-os processzorarchitektúrára alapozó platformjait. S6741 és S6791 jelű alaplapjaira a Raza Microelectronics (RMI) által készített, 64 bites MIPS architektúrára épülő XLR 500-as, illetve XLR 700-as processzorok kerülnek. A Tyan ezzel költséghatékony hardvert kíván adni a hálózati (elsősorban biztonsági) megoldásokat fejlesztő vállalatok kezébe.

Hirdetés

Az S6741-en található XLR 508 processzor két magból áll, melyek mindegyike négy szál kezelésére képes, azaz nyolc virtuális CPU jelenik meg az operációs rendszer előtt. A lapka legfeljebb 1,2 GHz-en fut, és 512 kB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Az S6791-es lévő XLR 732-es chip már nyolc magból épül fel, és 32 virtuális processzorként jelenik meg az OS számára. Órajele ugyancsak 1,2 GHz, másodszintű gyorsítótárja 2 megabájtos. Mindkét esetben maximum 8 GB összkapacitású DDR2 memóriamodulok kaphatnak helyet a négy aljzatban.

A gyártó Broadcom I/O-vezérlőt és Vitesse, illetve Intel hálózati vezérlőket alkalmaz új alaplapjain. A kisebbiket hat Gigabit Ethernet porttal látják el, melyek közül kettő lehet optikai, míg az S6791 esetében – típustól függően – akár 12 darab Gigabit Ethernet port is igénybe vehető, melyek közül legfeljebb nyolc optikai. Meghajtók csatlakoztatásához négy-négy (RAID 0 és 1 üzemmódokat is támogató) Serial ATA II interfész biztosított, ezenkívül USB 2.0 és soros portokat is kapnak az alaplapok. Bővítéhez két 64 bites, 133 MHz-es PCI-X aljzat, egy CF Type II foglalat, továbbá (az S6791 esetében) egy mini-PCI aljzat áll rendelkezésre. Mindkét platform hardveres gyorsítást nyújt DES, 3DES és AES titkosító, illetve az SHA-1 és SHA-256 hash algoritmusok használatához; TCAM-támogatás egy opcionális bővítőkártyával biztosítható.

A Tyan szerint új termékei ideálisak lehetnek hálózatbiztonsági alkalmazások számára, mint amilyenek a tűzfalak, VPN koncentrátorok, antivírus, behatolásészlelő és -megelőző eszközök, ezenkívül használhatók tárolóvezérlésre, szerverek közötti terhelésmegosztásra, és kellő kapacitásuk van router és switch funkciók ellátására is.

Előzmények

Hirdetés