Megunta a Creative: nem készül több alternatív Audigy-eszközmeghajtó

Bár csak a múlt pénteken jelent meg, a hétvége alatt ezerötszáznál is több, zömében felháborodott hangvételű fórumhozzászólás érkezett a szingapúri Creative Labs nyilvános, hivatalos üzenetére, melyben az alternatív eszközillesztőiről ismert Daniel_K-t szólítják fel arra, hogy a későbbiekben minden, a Sound Blaster hangkártyákhoz kötődő projektjét állítsa le.

A fejlesztő elsősorban a Windows Vista számára átalakított, számos extra funkciót tartalmazó Audigy eszközmeghajtókkal hívta fel magára a figyelmet – ezek közt a hangkártyák közt akad olyan, melyhez nem is készült hivatalos vistás driver, vagy ha készült is, megvalósíthatósági problémákra hivatkozva több olyan funkció kimaradt belőlük, melyek Windows XP-vel elérhetők voltak, illetve adott esetben – felhasználói visszajelzések alapján – komoly probléma adódott a stabilitásukkal.

Phil O'Shaughnessy, a Creative vállalati kommunikációért felelős alelnöke most szokatlan módon, egy fórumüzenetben adta a fejlesztő tudtára, hogy cégénél nem nézik jó szemmel a módosított eszközillesztők terjesztését. Az illetékes nevével fémjelzett közleményben egyebek mellett az áll, hogy a Creative-nak nincs problémája azzal, ha Daniel_K segíteni akar más felhasználókon, egészen addig, amíg a saját fejlesztésű programjaival kapcsolatosan felmerülő problémák és kérdések kapcsán nem a cég ügyfélszolgálatát terhelik a felhasználók.

Másfelől – mutat rá határozottan O'Shaughnessy – az eszközillesztők komponenseit, a Creative által fejlesztett vagy licencelt technológiák jogait (beleértve a terjesztést és bármiféle átalakítást) a Creative birtokolja, Daniel_K tevékenysége ezért gyakorlatilag lopásnak minősül. A fejlesztő egyébként korábban ingyenesen terjesztette a módosított eszközmeghajtókat, munkájáért cserébe azonban elfogadott önkéntes adományokat, amit a Creative szintén sérelmezett. A vezető ugyanitt lényegében elismerte, hogy egyes Creative hangkártyák Vista-támogatását üzleti döntések szerint határozták meg, e döntések meghozatala azonban kizárólag a gyártó hatásköre.

A módosított, nem hivatalos Audigy eszközillesztőkre mutató hivatkozásokat azóta kivétel nélkül eltávolították a Creative fórumából, a driverek azonban továbbra is elérhetők a különböző torrenthálózatokon keresztül.

Előzmények

Hirdetés