Még mindig Pentium 4

Hirdetés

A lassan egy hónapos Intel Pentium 4 processzorról rengeteg cikk és teszt megjelent már, egymásnak nemegyszer ellentmondó eredményekkel. Mi is többször leírtuk, hogy amíg nincsenek P4-re optimalizált alkalmazások és benchmark-ok, nem érdemes firtatni, vajon előrelépés-e az új proci, vagy sem.

Az egyik legelterjedtebb mérőprogram, a SiSoft Sandra 2000 eredményei elég lehangolóak voltak, ugyanis a P4 a "hagyományos" tesztekre nem volt felkészítve (pl. a P4 FPU-ja a régi utasításokat meglehetősen álmosan hajtja végre, és csak az SSE2 utasításkészlet használatakor mutatja meg igazán, mire képes).

Azóta megjelent a Sandra 2001-es verziója - amely már kihasználja a P4 képességeit -, és egyes kiválasztott tesztlaborok azon frissiben be is vetették. Az új programmal már szebben csillog a P4, immár az órajelének megfelelő teljesítményt nyújt. Az egyik első Sandra2001-es teszt a PlanetHardware-nél olvasható. Ez a legátfogóbb írások egyike, ami a P4-ről valaha is megjelent, mindenfajta mérésekkel (OpenGL/D3D játékok, szintetikus Dhry/Whetstone), részletes elméleti fejtegetéssel, a P4 architektúra bemutatásával, stb. A cikk angol nyelvű és nagyon hosszú, de megér egy pillantást.

Hirdetés