Mandrake Linux és az LG CD-ROM-ok: nem jó barátok

Hirdetés

A múlt hét végén hozták nyilvánosságra a Mandrake Linux fejlesztői, hogy az operációs rendszer nem hajlandó együttműködni az LG optikai meghajtóival. A 9.2-es verziójú Mandrake Linux telepítésekor akár tönkre is mehet az LG CD-olvasó.

A hiba oka az volt, hogy a Mandrake Linux 9.2 kernelje, illetve ennek első frissítései egy "FLUSH_CACHE" üzenetet küldenek a CD-ROM-nak, aminek hatására azok átírják, illetve felülírják a firmware-jüket. Ennek végeredménye pedig az, hogy a készülékek használhatatlanná válnak. Ez pedig azt jelenti a Mandrake fejlesztői szerint, hogy az LG termékei valójában nem ATAPI-kompatibilisek.

A hiba nem érinti az LG DVD-olvasókat, a kombó meghajtókat, valamint a CD- és DVD-írókat - ám az is igaz, hogy minden a firmware-en múlik. Az eset nem az első a Mandrake történetében. A Dell például 2002 májusa óta csak a megfelelő meghajtókat szereli be a Mandrake Linux-szal ellátott számítógépeibe, a Hewlett-Packarddal azonban még folynak a kompatibilitási tesztek. A HP/Compaq azért is érintett lehet, mivel a konfigurációkban LG-meghajtókat használnak, néha saját típusnév alatt. Mindenesetre a Mandrake a weboldalán már megjelentetett egy új kernelt, annak ellenére is, hogy a hibát az LG-nek kellene orvosolnia. A dél-koreai cég azonban egyelőre nem kommentálta a történteket.

Előzmények

Hirdetés