Lassú a P4?

A Pentium 4 bemutatása után sorra jelentek meg a különböző tesztek, mérések, melyek igencsak vegyes képet festettek az Intel új üdvöskéjének teljesítményéről. Az egyik legkínosabb terület az MPEG4-kódolás volt, ahol még az 1GHz-es PIII is maga mögé utasította az új processzort, az 1.2GHz-es Athlon-ról nem is beszélve.

A lehangoló eredmények láttán az Intel felismerte, hogy neki sem elég egy új hardvert piacra dobni a meglévő szoftverek optimalizációja nélkül. Ezért újrafordították a FlasK's IEEE-1180 iDCT MPEG4 tömörítőt, és az új eredmények igencsak meggyőzőek: a P4 így már lekörözi kisöccsét, és még az azonos órajelű TBird-nél is jobban teljesít(ene). Hogy a korábbi encoder mennyire régi fordítású volt, jól mutatja, hogy a P3 és az Athlon is közel kétszeres gyorsulást produkált a régi értékekhez képest.

A tanulság: a P4 sikeréhez elkerülhetetlen lesz a szoftverek optimalizácója. Másrészt kiderült, hogy az új architektúra csak a jelenlegi alkalmazások futtatásakor lassabb az azonos órajelű P6 és K7 architektúráknál. Nem kell tehát rögtön temetni.

A mérésekről a Tom's Hardware Guide-on olvasható egy angol nyelvű cikk.

Hirdetés