Képlopás ellen ujjlenyomattal?

Új módszerrel védekezhetünk az illetéktelen képhasználókkal szemben.

Hirdetés

Az ujjlenyomat természetesen csak átvitt értelemben értendő, azonban az mostanra bizonyossá vált, hogy minden kamera egyedi. Ez kissé furcsának tűnhet, hiszen ezrével gördülnek le a futószalagokról a látszólag teljesen megegyező példányok. Egy, még 2006-ban indult kutatás szerint, melyek adatai csak most kerültek teljes feldolgozásra, a képérzékelők mindegyike rendelkezik egy csak rá jellemző, egyedi, pixelszintű "zajmintával", ami minden készült képnél jelen van, ez alapján pedig egyértelműen beazonosítható. A most futó ToothPic projektnek köszönhetően, mely az egyes szenzorok egyediségének kiaknázására épül, hamarosan egy adatbázis is rendelkezésre állhat, mely igencsak hasznos lenne az jogsértő és etikátlan képhasználókkal szemben, ami napjaink online világában egyre növekvő méreteket ölt.


[+]

A projektet vezető Enrico Magli professzor elmondása szerint a cél egy könnyen és gyorsan használható adatbázis létrehozása. Az irdatlan mennyiségű kép hatalmas erőforrást és tárhelyet igénnyel, de a kutatás során kiötölt új eljárásoknak köszönhetően sikerült mindezt a gyorsabbá és gazdaságosabbá tenni még egy akkora adatbázis esetén is. Az elméletét bizonyítandó, most 50 millió képet töltenek le a Flickr képmegosztóról és elemzik azokat, majd a nyár során egy weblapon keresztül elérhetővé teszik az eredményt. Utóbbi lényege, hogy bárki feltöltheti az általa készített képet és ellenőrizheti, hogy a ToothPic adatbázisában szerepel-e zajminta egyezés, vagyis az adott kamerával készült-e kép.

A további célok között szerepelne, hogy a főbb képmegosztók integrálják saját rendszerükbe az eljárást, amitől az illetéktelenül használt képek csökkenését várják. Ezek mellett előny lehet még, hogy így akár a lopott kamerák is előkerülhetnek, bár az már más kérdés, hogy az ilyen jellegű beazonosítás mennyire bizonyító erejű.

Előzmények

Hirdetés