Képek NV38 és NV36 alapú kártyákról

Pár hete felröppent a hír, hogy az nVidia, néhány kártyagyártó partnerével a Computex Taipei 2003 kiállításon mutatja be NV38 és NV36 grafikus processzorra épülő kártyáit. Most egy olasz weboldal már képeket is közölt az új kártyákról.

Látható, hogy az nVidia felkészült az új GPU-k piacra dobására, de konkrét megjelenési dátum egyelőre nem ismert. Lássuk a képeket, s hogy mit szűrhetünk le belőlük!


Forrás: www.hwupgrade.it

Az NV38, melyet GeForce FX 5950 Ultra néven láthatunk a boltokban, a GeForce FX 5800 Ultráéval azonos órajeleken fog dübörögni, vagyis a mag 500 MHz-en, a memória 1000 MHz-en ketyeg. A memóriáról nem tudni még, hogy DDR, vagy DDR-II szabványú, valószínűleg itt az ár dönti el a meccset.


Forrás: www.hwupgrade.it

A megnövelt teljesítményű GeForce FX grafikus magnak erős hűtésre is szüksége lesz. A képeken látható, hogy az NV38 FlowFX-hez hasonló hűtést kap, ennek a neve talán FlowFX-II lesz. Természetesen vannak különbségek! Az új hűtőrendszer a hűvös levegőt továbbra is a PC-n kívülről szippantja be, de a felmelegedett levegőt nem fújja ki. Ez sajnos tovább emelheti a hőmérsékletet PC-nk amúgy sem túl hideg belsejében. A ventillátor nagyobb lapátokat kapott, így ha az NV38 csak az NV30-hoz hasonlóan melegszik, akkor halkabb lehet a FlowFX megoldásnál. Abban az esetben, ha az NV38 több hőt termel a GeForce FX 5800 Ultra magjánál, akkor akár magasabb zajszintre is fel kell készülnünk. Aggodalomra ad okot az is, hogy a kintről beszívott por előbb-utóbb eltömheti a hűtőbordák közti réseket, erősen rontva a hűtés hatásfokát. Remélhetőleg születnek majd jobb hűtési megoldások is.


Forrás: www.hwupgrade.it

Az NV36 szerencsére nem olyan monumentális darab, mint nagyobb testvére. Kérdéses még a memóriabusz szélessége, ugyanis számos forrás szerint ez már ennél a GPU-nál is 256 bit (a pipeline-ok száma viszont 4x2 helyett 2x2, miként a GeForce FX 5600-nál is), ám a hír még sem cáfolatot, sem megerősítést nem nyert. Lehet, hogy az olcsóbb előállítás miatt az nVidia a 128 bites busz mellett tette le voksát.

Az itt közreadott információkat az nVidia tisztségviselői nem kommentálták, azok nem hivatalosak. Több kép is található a fentieken kívül itt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés