Jön a Foster, megy a Xeon

Hirdetés

Az Intel jelenlegi termékpalettájának csúcsán a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Pentium III Xeon processzorok állnak, melyek az asztali PC-kbe való PIII-asoktól a gyorsabb elérésű és nagyobb (akár 1 vagy 2 MB-os) L2 cache-ben különböznek. A Xeon CPU-kkal többprocesszoros (2, 4 vagy 8-utas) rendszerek is építhetők. Bár az Intelnek nincs közvetlen vetélytársa ebben a kategóriában, az egyre gyorsabb "mezei" processzorok (1GHz feletti AMD Athlon ill. Intel Pentium 4) terjedése miatt itt is újítania kell.

Ennek jegyében jelenteti meg jövőre a P4 szerverváltozatát. A jelenleg Foster kódnéven futó chip induló órajele 1.4 és 1.5GHz lesz, várható ára pedig 490 és 695 dollár. A bemutatás időpontját elemzők 2001 első negyedévére teszik, bár a pontos dátumot még titokban tartja az Intel.

Hogy az új processzor mellett a PIII Xeon is eladható maradhasson, a január 28-i nagy árcsökkentésbe őt is beveszik: az 1GHz-es példányok árai 515-ről 425 dollárra esnek, ugyanezen chip SECC2 tokozású (Slot-os) változata pedig 475 helyett 358 dollárba fog kerülni.

Hirdetés