Még az idén új asztali termékkategóriát teremt az Intel és az AMD

Nem volt elég a HEDT, vagy csak kikényszerítették egymástól a továbblépést?

Az elmúlt időszakban eléggé felpezsdült a processzorpiac a HEDT kategóriát tekintve. Az Intel jelenleg a Skylake-X lapkára épülő, míg az AMD a Ryzen Threadripper modelleket tartja a virtuális ringen belül, amelyek közül egyet-egyet mi is leteszteltünk.

Az tisztán látszik, hogy a nagy teljesítményű asztali gépek piacának jót tett a kialakult harc, de idén olyan lépésre szánta el magát mindkét cég, ami furcsának tűnhet. A kérdés az, hogy szükség van-e egy HEDT feletti kategóriára? Azért jegyezzük meg, hogy a fentebb említett sorozatok leggyorsabb modelljei nem olcsó megoldások, ergo már eleve a teljes piac egy igényeinek egy kis százalékát szolgálhatják ki. Egy lépcsővel feljebb még kevesebb potenciális vásárló van, és ez már az a határ, amire nem feltétlenül éri meg fejleszteni. Legalábbis eddig nem érte meg, ugyanis az Intel és az AMD meggondolta magát.

Az AMD a második generációs Ryzen Threadripper szempontjából eléggé egyszerűre vette a figurát, gyakorlatilag a már elérhető, Socket TR4-es foglalatba kínálnak majd 24- és 32-magos processzorokat. Ezeket kifejezetten a munkaállomásokba szánják, és azt sem titkolják, hogy drágák lesznek, bár a pontos áruk még nem ismert. Az elkészítésük oka valószínűleg az lehet, hogy nincs jelentős kockázat mögötte. A platform adott, a tokozás megfelelő, valamint a szerverpiacon már ki van próbálva a négy darab, egybetokozott lapkával kínált termékcsalád. Ha a piacnak nem is fog tetszeni az ár, azaz nem fogják annyira venni, mint azt előzetesen várja a cég, akkor is minimális pénzt buknak csak, elvégre az alaplapgyártók az olcsóbb Ryzen Threadripperekhez még eladhatják a termékeiket. Ha pedig bejön, akkor nagyon sokat nyernek.

Az Intel sokkal többet kockáztat, ugyanis a vállalat két platformmal fog reagálni a második generációs Ryzen Threadripperre. Az olcsóbb, 16-magos vagy lassabb modellek ellen marad az aktuális, Basin Falls kódnevű fejlesztés frissítése, ami még idén megérkezik, és kimerül pár nagyobb órajelű, Skylake-X lapkára épülő processzorban. Ezt jövőre követi majd egy új fejlesztés, ami már a Cascade Lake-X lapkákat veti be, de erről eléggé keveset tudni. Ami viszont érdekes, hogy a 24- és 32-magos Ryzen Threadripperek ellen az Intel egy új rendszert hoz, méghozzá a szerverpiacon bevetett, LGA3647-es tokozással. Ebbe maximum 28-magos Skylake-SP lapka kerülhet, és a tervek szerint még az év végén elérhető lesz. A koncepciót egyébként a Computexen demonstrálták is.

Az Intel számára az alaplapgyártók meggyőzése lesz kulcskérdés. Az x299-es alaplapok esetében ezzel nem volt gond, mert viszonylag olcsó processzorokat is lehetett beléjük venni, így a csúcsmodellek elborult árazását nem feltétlenül fontos tényező. A Skylake-SP asztali verziója viszont ott veszi fel a fonalat, ahol a normál HEDT platform lerakja, vagyis legrosszabb esetben is 20-nál több aktív magról lehet szó, illetve maga a platformdizájn is elképesztően drágává teszi az alaplapokat, hiszen hatcsatornás memóriavezérlőről van szó, ami ki is lesz vezetve. Nem úgy mint a Ryzen Threadripper esetében, ahol ugye a foglalaton található tűk jelentős részét az alaplapgyártók nem is vezetik bele a nyomtatott áramköri lapba.

Az Intel ezzel a lépéssel valószínűleg direkten a második Ryzen Threadripperre reagál, mivel pont annyira új terület számukra a HEDT fölötti szegmens, mint az AMD-nek. Viszont nagyságrendekkel nagyobb kockázatot vállalnak, ugyanis, ha a piacnak nem jön be ez az újítás, akkor az LGA3647-es foglalattal rendelkező alaplapok eladhatatlanná válnak. Ez nyilván az alaplapgyártók számára kellemetlen, így a legtöbb partner csak úgy fog belemenni ebbe, ha az Intel szerződésben vállalja az új platformból keletkező esetleges összes veszteséget.

Valószínűbb azonban, hogy a piac egy rendkívül szűk rétegének azért tetszeni fognak az extrém sok maggal rendelkező asztali CPU-k. Elvégre egy munkaállomásban azért van annak realitása, hogy 20-nál több magot kihasználjon az alkalmazás, illetve a teljesítmény iránti igény miatt még meg is éri ebbe befektetni. Talán nem pont a csúcsmodellbe, de az egyel lassabb, és jellemzően jelentősen olcsóbb opcióba mindenképp.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés