Nem igazán rajonganak az alaplapgyártók az Intel UHEDT terveiért

A Computexen bemutatott 28-magos processzornak lenne piaca, de minimum véleményes hozzá alaplapot tervezni.

Bár az előző hónap közepén ecseteltük, hogy az Intel és az AMD nem lő mellé az új asztali termékkategóriával, elvégre a renderelés és szimuláció szempontjából lenne rá igény, nem is kicsi, de mégsem rajonganak annyira az Intel megoldásáért az alaplapgyártók.

Azt senki sem vitatja, hogy bizony a célzott területek tipikusan olyanok, amelyek sok processzormagot igényelnek, és alapvetően a memória elérése szempontjából is eléggé tolerálják a késleltetést, de amíg mondjuk az Intelnek egy ilyen processzort elég csak leválogatni, elvégre a Xeon generációba eleve gyártják a fejlesztést, addig az alaplapgyártóknak már sokkal költségesebb a belépő. Ez főleg azért probléma, mert az UHEDT területre az Intel nem is tervez 1500 dollár alatti processzort, ami arányaiban eléggé limitálná a vásárlóbázist.

Az alaplapgyártók mindenképpen szeretnének egy 1000 dollár alatti modellt, ugyanis a normál HEDT területen is ezekhez adják el a legtöbb deszkát, enélkül viszont félő, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem termelhető vissza a fejlesztésbe ölt befektetés.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a legtöbb cég nem is érdeklődik a Computexen bemutatott 28-magos processzor kiszolgálása iránt, míg az Intel nem különösebben rajong azért az ötletért, hogy legyen egy kevés maggal rendelkező, olcsó modell, mivel a veszélyeztetné a normál, LGA2066-os HEDT sorozat eladásait, miközben a szükséges processzor legyártása azért sokkal drágább.

Megtudtuk még, hogy az UHEDT egy hirtelen felindulásból született megoldás. Az Intel fülébe jutott még az év első felében, hogy az AMD 32-magos processzort hoz a Ryzen Threadripper második generációjába, amire szimplán az LGA2066-os sorozaton belül nem tudtak volna válaszolni, így kitalálták, hogy gyorsan lehozzák a szerverpiacra szánt platformot az asztali szintre. A problémát az adja, hogy az AMD a munkaállomásokba szánt Ryzen Threadripperek mellé nem igényelt új alaplapokat, tehát ezekbe lehet például 299 dollárért is vásárolni egy nyolcmagos processzort, vagyis az alaplapgyártók számára a célozható piac sokkal nagyobb. A partnereket pedig nem igazán érdekli, hogy az adott deszkába milyen CPU kerül, de nyilván tudják ők pontosan, hogy a potenciális vásárlóbázisnak csak egy kis része veszi majd meg a nemrég bemutatott 32-magos szörnyeteget.

Az Intel UHEDT koncepciója messze nem ilyen rugalmas, ez nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az LGA2066-os HEDT sorozat leteszi, ami iszonyatosan limitálja a potenciális vásárlóbázist. Annyira, hogy el kell gondolkodni azon, hogy egyáltalán visszatermelhető-e a befektetés. Jelenleg a legvalószínűbb eshetőség, hogy mindössze pár alaplap lesz a piacon az új platformra építve, és valószínűleg a kockázatokat is átvállalja az Intel, hiszen elsődlegesen számukra fontos egy 28-magos CPU kiadása, a partnereik számára ez inkább csak teher.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés