IFA 2014: kipróbáltuk a Philips androidos tévéjét

Az tény, hogy a tévékbe épített Smart rendszerekkel akadnak problémák, és ha lehet, ez fokozottan igaz volt a Philips készülékeire, amelyek évek óta a mára már rettenetesen elavulttá vált Net TV-vel küzdöttek. A vállalatnál egy idei évben végre meghoztak egy logikus döntést, minek következtében egy-két készüléken lehetővé teszik az androidos applikációk telepítését és futtatását.

Philips 55PUS7909 Android tv
Philips 55PUS7909 Android tv [+]

Ezek közé tartozik a 55PUS7909 típusjelzésű modell is, amelyet az idei IFA-n mi is kipróbáltunk, hogy mi igaz mindabból, amivel a vállalat (azaz a Philips tévédivíziójának felvásárlója, a TP Vision) ígér. A cég munkatársai szerint ugyanis az UHD felbontású készülék olyan kényelemet kecsegtet, mint amit az okostelefonok vagy tabletek kínálnak. Nos, a valós próba során kiderült, hogy szó sincs teljesen Android alapú megoldásról, kizárólag a Google Play-en keresztül letölthető programok elérését tették lehetővé. Mindezzel persze nincs alapvetően gond, és érthető a döntés is, de azért innen szemlélve egy kicsit túlzás az "Android TV" kifejezés. A próba során kiderült, hogy azért a mobil eszközöknél megtapasztalt kényelemről továbbra sincs szó, ami elsősorban az érintésérzékeny kijelző hiányára vezethető vissza. A böngésző rém sebes volt, arra egy rossz szót sem lehetett szólni, így Berlinben is tudtuk terjeszteni az igét, mint ahogyan az az alábbi képen is látszik.

Philips 55PUS7909 Android tv
Philips 55PUS7909 Android tv [+]

Hiába az AirMouseként is használható, billentyűzettel is ellátott távirányító, azért ez nem ugyanaz. Ráadásul a tapasztalataink szerint a sebessége is elmarad egy kissé a telefonoknál-tableteknél megszokottól, de ma már szó sincs arról, hogy másodperceket kéne várni egy-egy app betöltésére, épp, hogy csak némi várakozás észlelhető. A grafikus kezelőfelület sem utal az Androidra, szóval az egész olyannak tűnik, mintha egy négymagos androidos smart boxot építettek volna a tévébe. Maga az UHD felbontású, kétoldalas Ambilighttal felvértezett modell, és 49 hüvelykes kistestvére elméletileg 2-3 hét múlva érkezhet meg az európai boltokba, egyelőre még ismeretlen áron.

Előzmények

Hirdetés