Icy Dock DuoSwap MB971SP-B: a merevlemez dokkolók netovábbja

Hirdetés

Korábban is nagy igény mutatkozott az adatok hordozására, de az idő előrehaladtával egyre nagyobb és nagyobb tárkapacitást igényel az az adatmennyiség, amit mozgatni kell, vagy amit mindig szeretnénk magunknál tudni. A növekvő adathalmaz másolása és beolvasása viszont tetemes időt vesz igénybe, ezért a lassú, viszonylag kis tárkapacitású, körülményesen kezelhető adattárolók, mint az például az optikai adathordozók vagy az USB 2.0-s eszközök, kiszorulnak abból a körből, amire manapság igény mutatkozik. A megoldást a korábbiakhoz hasonlóan a hagyományos merevlemezek jelentik, amelyek annak idején fiókos formában, manapság viszont (főleg az SSD-k megjelenése óta) dokkolós megoldással csatlakoztathatók legegyszerűbben a számítógéphez, így ezek a termékek most reneszánszukat élik.

Ebbe a körbe tartozik a számítógépház egyik 5,25"-es fiókjába építhető Icy Dock MB971SP-B típusú dokkoló is, melynek DuoSwap elnevezése arról árulkodik, hogy két különféle méretű (2,5" és 3,5"), SATA csatolófelületű tároló fogadására alkalmas. A hagyományos 3,5"-es asztali termékek mellett tehát a 2,5"-es SSD-k és elsősorban notebookba szánt HDD-k rendszerbe illesztése is megoldott (utóbbiak 9,5 mm-es magasságig). A DuoSwap egy pár SATA adatkábellel csatlakozik az alaplap két darab SATA portjára, így mindkét rekeszben lévő tároló párhuzamosan használható. Az adatátviteli tempó a SATA 6 Gbps szabvány keretein belül támogatott, illetve a kézi áramtalanításra szolgáló gomboknak hála a merevlemezek vagy SSD-k cseréje a számítógép kikapcsolása nélkül is megoldható (hot swap).

Érdemes megemlíteni a DuoSwap pormentesen záródó ajtajait, valamint a 3,5"-es tárolók fogadására alkalmas fiók speciális kialakítását, amely szorosan reteszeli a behelyezett merevlemezt és elnyeli annak vibrációit is. A tárolók kiadása az előlapon elhelyezett két mechanikus kiadó gombbal történik.

Az Icy Dock DuoSwap MB971SP-B ára egyelőre nem ismert.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés