HP DVD: újabb átrendeződés nextgen-fronton

Bár egyre-másra röppennek fel a hírek arról, hogy a következő generációs optikai adattároló-szabványok között vívott verseny már a végleges termékek piaci megjelenése előtt lefutottnak tekinthető, szakemberek máig úgy látják, hogy a helyzet korántsem olyan egyértelmű, ahogyan azt a két ellentétes érdekcsoporthoz tartozó fél láttatni kívánja. Az erőviszonyok ráadásul még mindig nem alakultak ki teljesen, jóllehet a Blu-ray szabványt gondozó Blu-ray Disc Szövetség immáron nagyon komoly támogatói bázissal rendelkezik, és gyakorlatilag csak néhány, a PC-s üzletágban érdekelt mamutcég tart továbbra is makacsul a HD DVD-vel.

A Toshiba által életre hívott formátum – mely eddig több hollywoodi stúdiót is elveszített a kizárólagos támogatók köréből – ezúttal azonban egy jelentős partnert nyert meg magának; a világ második legnagyobb PC-gyártójának számító HP a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy a Blu-ray mellett a HD DVD szabvány útját is egyengetni kívánja. A nem minden előzmény nélküli döntés, melyet Maureen Weber, az óriásvállalat illetékes vezetője ismertetett a sajtóval, az egyetlen olyan erőviszony-változás a két médium eddigi harcában, ahol egy eredetileg Blu-rayt támogató cég pártfogásába vette a rivális formátumot is. A HP ezzel a Microsoft és az Intel mellett a harmadik jelentős PC-ipari támogatója lett a HD DVD szabványnak.

A döntés előzményei október közepére nyúlnak vissza, amikor is a HP nyilvánosan bírálta a Blu-ray korongokon alkalmazott szigorú másolásvédelmi rendszert, illetve a nem kifejezetten felhasználóbarát tartalomkezelési eljárást. Ekkor a gyártó burkoltan felvetette, hogy elfordul a Sony formátumától, amennyiben nem sikerül megnyugtató megoldást találni ezekre a problémákra. A burkolt fenyegetést végül most tett követte, mivel a Blu-ray rendszer nem alakult teljes mértékben a HP kívánalmai szerint, így az érdekszövetség csak a legális másolatokat engedélyező Mandatory Managed Copy eljárást illesztette be a szabványba, az iHD biztosította interaktív funkciókról továbbra is le kell mondaniuk a Blu-rayt választóknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés