A Hitachi újabb 7 mm vastag merevlemezeket mutatott be

A Hitachi első generációs, 2,5”-es, 7 mm vastag, percenként 7200-at forgó Z szériás merevlemezeiből több mint 25 millió darabot értékesítettek, ezért jogosan gondolták úgy, hogy van értelme folytatni az irányvonalat. A laptoppiac egy jelentős része egyre inkább a vékonyabb, dizájnosabb és könnyebb megoldások irányába tolódik, mely törekvésben komoly fellendülést hozott az Intel Ultrabook követelményeinek lefektetése. A szűkös készülékházakba legegyszerűbben egy SSD-t lehet beépíteni, mely nem csak a méret, de a fogyasztás és a teljesítmény tekintetében is verhetetlen. Egy olyan kapacitású SSD viszont alaposan megdobja a vételárat, amin az operációs rendszer, a programok és a felhasználó állományai is elférnek.


[+]

Ezért egyre gyakrabban alkalmazzák a HDD+SSD párosítást. Ilyenkor a tisztességes tárterülettel rendelkező merevlemez mellé egy 20-30 GB-os SSD-t építenek a tervezők, mely különböző szoftveres varázslás következtében gyorsítótárként funkcionál, így végül is mindkét világból a legjobbat kapjuk, mindezt elfogadható áron. Persze az erősen korlátozott belterű eszközök tervezői nem nagyon rajongtak az ötletért, hogy nem is egy, hanem már két meghajtónak is helyet kell szorítani, de a 7 mm-es merevlemez plusz az mSATA csatolós apró SSD társítása végül minden téren megteremtette az elfogadható kompromisszumot.

Itt jön képbe a Hitachi Z szériájának újabb tagjai, a Travelstar Z7K500 család. Az egytányéros merevlemezek SATA 6 Gbps-os interfésszel és 32 MB-os gyorsítótárral rendelkeznek, valamint szintén 7200-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek. A gyártó állítása szerint a konkurens termékekhez képest a Travelstar Z7K500 33%-kal jobb teljesítményt nyújt (a PCMark Vantage mérései alapján). A termék a vékony felépítés ellenére jól ellenáll a rázkódásnak és az egyéb fizikai behatásoknak, emellett csendes, és nem utolsó sorban keveset fogyaszt: aktív írás/olvasás közben 1,8 wattot, nyugalmi állapotban pedig csupán 0,8 wattot eszik.

A Travelstar Z7K500 250, 320 és 500 GB-os modellek tömeges szállítása valamikor márciusban várható, de a gyártók már januárban megkapták a mintapéldányokat, hogy a jövőben érkező laptopok és Ultrabookok tervezésénél kézzelfogható hardverkomponensekkel dolgozhassanak.

Azóta történt

Hirdetés