Hama blog: Uzzano billentyűzet konzolhoz vagy HTPC-hez

Ezúttal egy nagyon érdekes vezérlőeszközt mutatunk a Hama kínálatából, aminek elsősorban a nappaliban, fotelben hátradőlve számítógépezni vagy internetezni vágyók örülnek majd. A kis olasz településről elnevezett Uzzanót alapvetően játékkonzolokhoz ajánlják, de szerintünk egy HTPC-hez még jobb lehet. A 26 centiméter széles, közel teljes QWERTY billentyűzetet úgy alakították ki, hogy két kézbe fogva ellássa a billentyűzet és egér funkcióját is.


[+]

Legnagyobb részét természetesen a billentyűzet foglalja el, melynek egyik nagy extrája, hogy a magyar ékezetes gombok is rákerültek, még ha nem is minden esetben megszokott helyükre. Felülre került hét, internetezést megkönnyítő gomb, balra hangerőszabályzók, jobbra médialejátszó gombok sorakoznak, vagyis teljes körű a multimédiás kínálat.

Egeret egy jobb hüvelykujjal elérhető trackball formájában kapunk, amihez jár görgő is; ezt alá tették, és harmadik gombként is funkcionál. A két fő egérgombot duplán kapjuk: egyrészt ott vannak a görgő alatt, másrészt pedig a billentyűzet két első sarkán is megtalálhatóak, ami nagyon kényelmes, ha a klaviatúrát két kézbe fogjuk. A számítógéppel vagy konzollal egy mini USB-s vevőn keresztül tartja a kapcsolatot, mely 2,4 GHz-en kommunikál, hatótávolsága pedig jó 8-10 méter. Az áramellátásról két mikro ceruzaelem (AAA) gondoskodik.


[+]

Némi megszokás és az egérkurzor fürgébbre állítása után kiváló fotelből internetezős eszköznek bizonyult a Hama Uzzano. Pont arra volt jó, amire az átlagfelhasználónak kellhet: kényelmesen klikkelgettünk vele, rövidebb webcímet vagy felhasználói adatokat gépelhettünk be, habár átlagos méretű kezünkkel a közepét már nagyon nehezen értük el – lehetne úgy két centivel keskenyebb.


[+]

Ölbe vagy asztalra téve természetesen nem voltunk vele olyan gyorsak, mint egy hagyományos klaviatúrával, mert a gombok kicsit másképp járnak és az extra karakterek helyzetét szokni kell. Hasonlóan megszokást igényel a trackball, de pár órányi gyakorlás után nagyon megbarátkoztunk vele. Úgy gondoljuk, a Hama Uzzano az egyik legjobb nappaliba való billentyűzet-egér kombináció, egyértelműen megéri 8400 forint körüli vételárát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények