Grafikus memóriák: generációváltás a láthatáron

Hirdetés

Az iSuppli korábbi felmérése szerint a grafikus vezérlőkön alkalmazott memóriachipek piacát egyértelműen a Samsung uralja, azonban az Infineonból kiszervezett, Qimonda néven önállósult memóriagyártó komoly fenyegetést jelent a koreai vállalat pozícióira. A Qimonda két év alatt 10-ről 30 százalékra növelte részesedését ebben a szegmensben, igaz, elsősorban a Hynix kárára, csak kisebb részben a Samsungot visszaszorítva. A gyártó most újabb trükkel igyekszik lekörözni vetélytársait, ugyanis a GDDR DRAM-oknál átugrik egy generációt, azaz a GDDR3 után nem fog bele GDDR4 rendszerű memóriák gyártásába, hanem egyből továbblép a GDDR5-re. A Qimonda a chipek tervezését és validációját segítő termékeket fejlesztő Denali Software-rel fogott össze, együttműködésük már meg is hozta az első kézzelfogható eredményeket – pár napja jelentették be, hogy megkezdődött az 512 megabit kapacitású GDDR5 memóriachipek mintapéldányainak kiszállítása a partnerek számára.

A GDDR5 chipek 1,5 volt tápfeszültséget igényelnek, az energiatakarékosságot és a stabilitást újabb eljárásokkal igyekeznek fokozni, az 5 GHz-es effektív órajel például 200 MHz-ig csökkenthető a fogyasztás mérséklése érdekében. Fő vonzerejüket persze a sebesség növelése jelenti, a Qimonda által készített 512 megabites chipek 20 GB/s sávszélességet nyújtanak.

A vállalat szerint a legtöbb VGA-gyártó csak átmeneti megoldásként tekint a GDDR4-re, és ahol lehet, GDDR3-ról egyből GDDR5-re fognak váltani. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg jelenleg a PC-kben alkalmazott grafikus vezérlők memóriachipjeinek 90 százaléka GDDR3-as, addig 2011-re már a GDDR5 éri el ugyanezt az arányt, miközben a GDDR4 részesedése valószínűleg sosem fogja meghaladni a 25 százalékot. Az új technológia elsőként asztali és hordozható számítógépekbe szánt videokártyákon jelenhet meg 2008-tól, játékkonzolokban majd csak jóval később bukkanhat fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés