Gigabyte: lesznek még AGP-s Radeonok

Az elmúlt évek során a PCI Express teljesen átvette az uralmat az AGP csatoló felett, ezért a legújabb videokártyák gyártói általában már nem is foglalkoznak a kiöregedett felülettel. A Gigabyte azonban még lát némi fantáziát az AGP-s kártyák piacában, így olyan Radeon HD 4650 modellt fejlesztettek, amely a Rialto chip segítségével kompatibilis az AGP szabvánnyal.

Hirdetés

Az 55 nm-es gyártástechnológiával készülő, RV730 kódnevű grafikus processzorra épülő kártya 320 shader processzorral és 32 textúrázó csatornával rendelkezik. A lapka magórajelét 600 MHz-re állították be a tervezők, a két darab, négy blending egységgel működő ROP blokkra csatlakozó memóriabusz szélessége pedig 128 bit. Az 1 GB-os fedélzeti memória GDDR2 lapkákból áll, melyek effektív 800 MHz-es órajelen üzemelnek.

A nyolcszoros AGP csatolóba helyezhető kártya D-Sub, DVI-I, illetve HDMI kimenettel rendelkezik, és várhatóan a nyár folyamán kerül forgalomba. A termék ajánlott fogyasztói áráról nem számolt be a Gigabyte. Érdemes megjegyezni, hogy az AMD hivatalosan semmilyen AGP-s Radeon HD szériás kártyát nem támogat, így a drivereket a gyártóknak kell megoldaniuk. Ezek a meghajtók természetesen elérhetők az AMD weboldalán keresztül, de a vörösök az esetleges problémákkal már nem foglalkoznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés