Hirdetés

Folyékony fémmel hűt a Sapphire

Blizzard – azaz hóvihar névre keresztelte a Sapphire legújabb videokártya-termékcsaládját, melynek első tagja az ATI Radeon X850 XT Platinum Edition lapkájára épülő csúcsmodell júliusban megjelenhet a boltok polcain. A gyártó eddigi gyakorlata azt mutatta, hogy a termékcsaládok elnevezése valahogy mindig visszaköszön az alkalmazott hűtési megoldáson, így a név hallatán elsőre alighanem minden szakavatott meg van róla győződve, hogy süvítő ventilátorzaj kíséretében használható csak az új Blizzard kártya.


Egy állítólagos prototípus – Forrás: The Inquirer

Biztosíthatunk mindenkit, hogy erről szó sincs, a Sapphire által alkalmazott hűtési megoldás ugyanis szakít az eddigi gyakorlattal; a Blizzard X850 XT PE-re ugyanis a világon elsőként folyékony fémet tartalmazó hűtést szerelt a gyártó. A rendkívül hatékony hűtési eljárás, mely az amerikai nanoCoolers cég műhelyéből származik, folyékony gallium-ötvözetet tartalmazó blokkból és radiátorból áll, és bár a prototípusokon még megtaláljuk a hagyományos léghűtések elengedhetetlen tartozékát jelentő ventilátort (abból is mindjárt kettőt), a végleges termék egyes hírek szerint nem fog semmilyen légkavarót tartalmazni.

A Blizzard kártyákon található hűtés hatékonyságáról egyelőre annyit közöl a gyártó, hogy a folyékony fémes hűtés a már ismert és bizonyított Arctic Cooling megoldásokkal szemben tíz fokkal hűvösebben tartja kártya processzorát, mindemellett hallhatóan csendesebb a legtöbb alkalmazott léghűtésnél.

A nyár derekán megjelenő termék fogyasztói árát egyelőre nem közölte a gyártó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés