Hirdetés

A CXL részévé válik az OpenCAPI konzorcium

A Gen-Z után újabb interfész olvad be az egyre erősebb CXL-be.

Pár éve még számos alternatíva született a szerverpiac a szabványos, jelenleginél fejlettebb összeköttetések biztosítására, ami egyrészt jelezte az iparági igényt ezekre, másrészt problémát is jelentette, hiszen ugyanarra a gondra többféle megoldás készült. Szerencsére az utóbbi tényező kezdi megoldani magát, ugyanis nemrég a Gen-Z specifikációi olvadtak be a CXL-be, most pedig az OpenCAPI konzorcium tesz egy nagy lépést ugyanebbe az irányba.

A zárt CAPI-ból eredő OpenCAPI (Open Coherent Accelerator Processor Interface) egyébként egy javarészt IBM által használt interfész, amely lehetővé az eltérő utasításarchitektúrára épülő lapkák memóriakoherens összekapcsolását, így a központi processzor és az adott gyorsító képes lesz a koherens adatelérésre. Ennek az utóbbi időben a részévé vált az úgynevezett OMI (Open Memory Interface) is, ami lehetővé teszi az eltérő memóriamegoldások támogatását, az adott lapka memóriavezérlőjének fejlesztése nélkül.

Az érintett felek megegyeztek abban, hogy az OpenCAPI és az OMI specifikációk, valamint az OpenCAPI konzorcium eszközei a CXL konzorcium tulajdonába kerülnek. Erről egyelőre egy szándéknyilatkozat született, ami azért fontos, mert mindkét konzorcium számos tagot számlál, és ahhoz, hogy ebből ténylegesen megegyezés legyen, az összes tagnak jóvá kell hagynia a döntést. Minderre persze reális esély van, hiszen hátrány senkit sem ér, az pedig csak előny lesz, hogy kevesebb szabványos alternatíva érhető el ugyanannak a problémának a kezelésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés